Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) hakovala je glavne komunikacione veze Gugla i Jahua, koje povezuju centre s podacima ovih kompanija širom sveta, tvrdi Vašington post, koji se poziva na bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena.

Direktor NSA general Kit Aleksander izjavio je, međutim, da Agencija nije imala pristup kompjuterima kompanija. „Nemamo ovlašćenja da pristupamo serverima američkih kompanija i preuzimamo podatke“, rekao je Aleksander, prenele su strane agencije.

Kako se navodi u dokumentu koji je Vašington postu dostavio Snouden, NSA je svakodnevno nadgledala milione dokumenata u unutrašnjoj mreži internet-giganata, a podaci su presretani van SAD. Podaci koje je NSA sakupila, od „metapodataka“ do tekstova i audio i video zapisa, pregledani su u programu NSA „Muskular“, kojim Agencija upravlja u saradnji sa svojim britanskim pandanom.

Sakupljeni podaci su potom slani u skladišta podataka u sedištu NSA u Fort Midu u državi Merilend. Kako se navodi u dokumentu od 9. januara 2013, piše Vašington post, prenela je Beta, u poslednjih mesec dana sakupljači na terenu preradili su i poslali u bazu više od 180 miliona novih podataka. Inače, NSA može preko programa Prizma, koji je odobrio sud, da pristupi nalozima korisnika Gugla i Jahua. Uz pomoć tog odobrenog programa NSA može da upadne u podatke tih kompanija i uzme imejlove, slike i drugo. Američki zvaničnici rekli su da je program Prizma usko usredsređen na strane ciljeve, a tehnološke kompanije kažu da daju informacije samo kada dobiju sudski nalog.

Direktor Gugla zadužen za pravne poslove Dejvid Dramond izjavio je da američka kompanija nije znala za aktivnosti NSA i da nijednoj vladi nije obezbeđivala pristup svojim sistemima. On je, međutim, naglasio da je Gugl „već dugo zabrinut zbog ovakve mogućnosti špijuniranja“. „Ogorčeni smo time koliko daleko je Vlada spremna da ide da bi presretala podatke s naših privatnih mreža, što ukazuje na potrebu za hitnom reformom“, rekao je Dramond. Portparol Jahua je izjavio da ova kompanija ima „jaku kontrolu kada je reč o zaštiti bezbednosti njenih centara podataka, te da ona nije obezbeđivala pristup svojim bazama ni NSA ni bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji“.

Najnovija otkrića obelodanjena su nekoliko sati pošto je u Vašington doputovala nemačka delegacija obaveštajnih zvaničnika da bi razgovarala s Belom kućom, nakon objave da su SAD prisluškivale mobilni telefon kancelarke Angele Merkel. Za sledeću nedelju je zakazan sastanak šefova nemačkih špijunskih agencija sa njihovim kolegama u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari