Šef američkih obaveštajnih službi Džejms Kleper negirao je navode francuskog dnevnika Mond prema kojima je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefonske razgovore francuskih građana. Mond je u međuvremenu objavio da je NSA prisluškivala i francuske diplomate u Americi, odnosno ambasadu u Vašingtonu.

„Navodi prema kojima je NSA skupila više od 70 miliona snimaka telefonskih razgovora francuskih građana su netačni“, rekao je Kleper.

On je kazao da SAD skupljaju informacije kako bi zaštitili svoje građane i njihove interese, ali i američke saveznike zbog terorističkih pretnji. Za SAD je veoma važno prijateljstvo s Francuskom i mi ćemo nastaviti da sarađujemo na planu bezbednosti, rekao je Kleper, prenela je Beta. Na internet sajtu Monda u ponedeljak je objavljeno da je NSA snimila 70,3 miliona telefonskih poziva francuskih građana između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013.

Mond se poziva na dokumente bivšeg analitičara NSA Edvarda Snoudena koji je u junu objavio tajne podatke o američkim programima prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta. U dokumentima ima dovoljno navoda da se veruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se veruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, tako i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova ili iz državne uprave.

Mond je juče objavio da je NSA „redovno“ prisluškivala i francuske diplomate u Sjedinjenim Državama, javila je agencija Anadolija. List je naveo da je NSA pratila ambasadu Francuske u Vašingtonu, kao i francusko predstavništvo pri Ujedinjenim narodima. Mond je naglasio da u poseduje dokumentaciju kojom može potvrditi navode o programima špijuniranja Amerike u Francuskoj, ali i francuskih diplomata u SAD-u. Dokumentaciju je dobio pod tajnim kodom „Wabash“ od Ambasade Francuske u Vašingtonu, dok su dokumenti koje je dobio od francuskih diplomata pri UN-u označeni kodom „Blackfoot“.

List navodi da u tim dokumentima postoje svi detalji u vezi sa načinom i metodama praćenja francuskih diplomata od NSA.

Inače, vlasti Francuske tražile su u utorak objašnjenje od Amerike u vezi sa prisluškivanjima. Navodi Monda zasnivaju se na poverljivim dokumentima koje je ranije objavio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari