NSPRV: Iznos novogodišnje nagrade prosvetarima utvrditi pregovorima 1Foto: Pixabay/weisanjiang

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) obratio se ministru prosvete Branku Ružiću sa zahtevom da se iznos i dinamika isplate novogodišnje nagrade utvrdi u pregovorima sa sindikatima, što je definisano posebnim kolektivnim ugovorom (PKU).

Iz NSPRV podsećaju na član 32 PKU u kome piše da „zaposlenima pripada pravo na Novogodišnju nagradu, u jednakom iznosu“ i da „o visini i dinamici isplate nagrade Vlada i reprezentativni sindikati pregovaraju svake godine.”

„Pošto će uskoro uslediti i priprema predloga budžeta za 2023. godinu podsećamo Vas na vreme da se ovaj član iskoristi kako bi se u pregovorima utvrdila visina i dinamika isplate. Pogotovo što je ovo pravo iz PKU najređe konzumirano od strane prosvetnih radnika, jer bi uvek bilo blokirano (time i isplata) Zakonom o budžetu, koji je suspendovao isplatu svih bonusa, osim jubilarnih nagrada“, piše u dopisu ministru.

Iz sindikata podsećaju da je poslednji put ova nagrada isplaćena 2015. u iznosu od po 7.000 dinara, a da su zaposleni 2022. odlukom Vlade dobili po 10.000 dinara.

„Zbog čega bismo dobijali na taj način kada osnov za isplatu imamo u PKU? Nadam se da ćete svojim autoritetom i uticajem izdejstvovati da ovo pravo prosvetnih radnika, koje je aneksom PKU produženo na još tri godine, ne ostane mrtvo slovo na papiru, već uobičajena godišnja isplata. Pogotovo što ovo tražimo na redovan način koji je definisan u PKU, a ne kao iznuđen potez i štrajkački zahtev“, stoji u dopisu koji je potpisao Miroljub Bjeletić, generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari