NSPRV: Uvećanje zarade od 20 odsto u prosveti manje je od zakonom garantovanog 1Foto: grad zrenjanin

Izgradnja kapaciteta za uspešnu borbu podrazumeva i sposobnost da se štrajkom i protestom, kao krajnjim sredstvom, uspešno okončaju pregovori sa nadležnim institucijama, a sada nedostaje jedinstvo zaposlenih i sindikata, upozorio je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Kako kažu, najavljeni štrajk i protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije samo je poslednji dokaz da bez jedinstva zaposlenih u obrazovanju nema dostojnog protivnika vlasti.

„Stav našeg sindikata je da učestvovanje u promašenim akcijama, a najavljeni štrajk i protest Unije vidimo baš na taj način, ne može rešiti nagomilane probleme u sistemu obrazovanja i nećemo pozvati članstvo da mu se pridrži. Sa druge strane, buntovni duh nikada ne treba gušiti i NSPRV nikada nikome neće zabraniti da se pridruži štrajku i protestu koji organizuje neki drugi sindikat“, kažu u NSPRV.

NSPRV smatra da jedini zahtev o zaradi mora biti zakonitost u njenom obračunu.

„Igranje procentima „povećanja“, koji do januara pri ovoj inflaciji neće značiti ništa, jeste deo igre koju je trenutna vlast nametnula kao temu, ali sindikati na to nikako ne bi smeli da pristaju. Vlada Srbije je donela cenu rada u obrazovanju, a takođe je donela i Uredbu o koeficijentima. Kada bi ti važeći akti živeli i u praksi i kada država ne bi nezakonito ugovarala zarade ispod vrednosti minimalne, nikakvih problema ne bi ni bilo. Dakle, iza zahteva za uvećanje zarade od 20 odsto nikako ne možemo stati jer je to i dalje nezakonito, a i mnogo manje nego što nam zakoni Srbije garantuju“, poručuju iz NSPRV.

Kombinovana odeljenja u višim razredima jesu nonsens, ali nonsens definisan Zakonom o osnovnoj školi, a očigledno su i u Ministarstvu shvatili da je to neprimenjivo, kažu u ovom sindikatu.

„Stručno uputstvo samo propisuje odredbe pomenutog zakona i povlačenjem Stručnog uputstva problem se samo „gura pod tepih“. Neophodno je menjati zakonske okvire. Jednako je i kada govorimo o smanjenju maksimalnog broja učenika u odeljenju. Takva izmena svakako ne može biti plod samo naših želja, već i naših mogućnosti. Kako da se 1. septembra, pri već formiranim odeljenjima tako nešto sprovede“, kažu u NSPRV.

Oni podsećaju i da danas sindikati u javnim službama imaju gorući problem zbog zaključka građanskog veća Vrhovnog kasacionog suda u postupcima za regres i topli obrok zaposlenih na minimalnoj zaradi. Ovakva odluka suda daje prostor zakonodavcu da u koeficijent sutra unese i minuli rad, rad vikendom i na dan državnog praznika, smenski rad, putni trošak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari