NUNS: 23 godine od ubistva novinarke Vujasinović 1Foto: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da se sutra navršavaju 23 godine od još nerasvetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Ubica Dade Vujasinović nije identifikovan i priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i neprekidnim obećanjima nadležnih državnih organa, navodi se u saopštenju i po 23. put pozivaju policija, tužilaštvo i pravosuđe da rasvetle zločin.

„Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo“, izjavio je predsednik NUNS Slaviša Lekić.

U saopštenju se navodi da NUNS zahteva da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je godinama opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se Dada Vujasinović ubila.

Radislava Dada Vujasinović je ubijena 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu.

Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića, koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla da sama sebi nanese rane.

Slučaj Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, pokrenutoj 2015. godine.

Dada Vujasinović je bila novinarka magazina Duga, poznata po izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a najveći deo novinarske karijere provela je u Dugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari