NUNS: Ministarstvo najavilo promene pravilnika za izbor članova komisija za konkurse sufinansiranja 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija najavilo izmene Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivavnje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, nakon što je to udruženje ukazalo da su se neki kandidati prijavljivali na sve konkurse, za članove komisija za ocenu predloga projekata za sufinansiranje.

„Ovakav način prijavljivanja doveo je do toga da u komisije budu primljeni neki kandidati sa malim brojem bodova, dok su oni koji su imali više bodova ostali bez mesta u komisiji za koju su konkurisali“, naveo je NUNS u saopštenju.

To udruženje je dodalo i da je Koalicija za slobodu medija ukazala na „nepravedno bodovanje biografija kandidata“, ali da predstavnici Ministarstva, na čelu sa ministrom Dejanom Ristićem, „nisu videli ništa sporno u tome“.

NUNS je naveo da je prilikom analize biografije članova komisija primetio više spornih stvari, odnosno delove koje su kandidati navodili, a Ministarstvo priznalo prilikom bodovanja – od bodovanja kandidata na osnovu broja objavljenih radova u oblasti javnog informisanja, preko alternativnog obrazovanja , obuka, nagrada i predavanja na međunarodnim skupovima.

„Smatramo da nije fer da isti broj bodova dobije kandidat koji ima objavljen jedan rad ili je pohađao jednu obuku, kao neko ko ima više radova, odnosno, više se profesionalno usavršavao. Međutim, Ministarstvu je dovoljna samo jedna referenca za maksimalan broj bodova“, dodaje se u saopštenju.

Dodali su da su određeni kandidati upisivali da su završavali određene obuke i kurseve, bez navođenja imena kursa, ko ga je organizovao, bez datuma održavanja, ali da im je Ministarstvo to priznavalo i davalo bodove za to.

„Pitali smo Ministarstvo da li su kontaktirali kandidate koji nisu naveli sve tražene podatke i da li su naknadno od njih dobili pojašnjenja, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor“, naveo je NUNS.

NUNS je ocenio da bi iz celokupnog procesa izbora članova komisija mogao da se izvuče zaključak da kandidati treba da navedu sve vidove alternativnog obrazovanja i sve obuke koje su prošli, kao i sve vrste radova koje su objavili.

„Jer iako se možda na prvi pogled čini da nemaju veze sa javnim informisanjem i medijima, Ministarstvo će na kraju odlučiti šta će prihvatiti, a šta ne. Takođe, ukoliko obećane izmene Pravilnika ne stupe na snagu pre raspisivanja konkursa naredne godine, veće šanse za prolazak u komisije ponovo će imati oni koji svoje biografije pošalju na sve konkurse koje Ministarstvo raspiše“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari