NUNS: Nadležni da obezbede prikazivanje filma ukrajinskog novinara na festivalu u Lazarevcu 1NUNS, logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od nadležnih organa da obezbede nesmetano prikazivanje filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova na festivalu Beldocs u Lazarevcu.

NUNS je u saopštenju naveo da osuđuje pritisak Srpske radikalne stranke (SRS) na Centar za kulturu Lazarevac, koji je, kako je navedeno, doveo do zabrane prikazivanja dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova „20 dana u Mariupolju“.

To udruženje dodalo je i da meru zabrane distribucije kinematografskog dela ili informacije može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca.

NUNS je ocenio da je projekcija tog filma, za koju je bilo planirano da se održi 11. oktobra u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazeravac, otkazana, a da je dan pre zakazane projekcije SRS na svom sajtu objavila saopštenje u kom poziva rukovodstvo gradske opštine Lazarevac i Centra za kulturu Lazarevac da otkažu njegovu promociju.

U saopštenju NUNS-a stoji da su iz Beldocsa kazali da oni ne stoje iza te odluke i da će dati sve od sebe da se film što pre ponovo prikaže u najkraćem roku, a da se Centar za kulturu nije oglasio povodom tih dešavanja.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra poraznim ukoliko je Centar za kulturu Lazarevac podlegao pritisku marginalne političke grupacije i odlučio da sa repertoara skine film, koji je u maju ove godine bez ikakvih problema prikazan na prethodnom festivalu Beldocs“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari