NUNS obeležava danas 27 godina od osnivanja i borbe za slobodno novinarstvo 1Foto: Logo NUNS-a

Nezavisno udružene novinara Srbije (NUNS), vanstranačka, profesionalna organizaca, danas obeležava 27. godina, kada su ga osnovali (1994.) novinari sa ciljem da se bore za slobodno novinarstvo i pluralizam medija.

Inicijatori su bili članovi Upravnog odbora Fonda solidarnosti i predstavnici tridesetak redakcija širom Srbije, mahom okupljenih u Sindikatu „Nezavisnost“, medju kojima je bilo mnogo onih koji su napustili Udruženje novinara Srbije (UNS) nezadovoljni njegovim radom.

Kao svoje osnovne ciljeve NUNS je istakao i unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda, zaštitu prava i interesa novinara (medijskih profesionalaca), uključujući profesionalnu i pravnu zaštitu, međusobnu saradnju novinara i novinarskih organizacija u zemlji i inostranstvu.

Udruženje preduzima različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja.

U brojnim gradovima NUNS ima svoje poverenike, a ta mreža se i dalje širi. Predsednik je Željko Bodrožić.

NUNS dodeljuje nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, kao i za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“.

NUNS je od 1994. član Medjunarodne federacije novinara (IFJ) sa sedištem u Briselu i Evropske federacije novinara (EFJ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari