NUNS: Oduzeti poslanički mandat Šešelju 1Foto:Beta/Miloš Miškov

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje još jedan u nizu nepristojnih i zlonamernih ispada haškog osuđenika za podsticanje i podržavanje ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, narodnog poslanika Vojislava Šešelja, ovog puta usmerenog na našeg preminulog kolegu Dragoljuba Žarkovića, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Kako se dalje navodi Vojislav Šešelj već trideset godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku. Podsećamo da je u samo u prethodnih godinu Vojislav Šešelj pretio našim koleginicama i kolegama Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno”, precizira se u saopštenju.

Kako se podseća NUNS je već skretao pažnju Narodnoj skupštini Srbije i međunarodnim instititucijama na ponašanje Vojislava Šešelja koji zloupotrebljava svoj poslanički mandat.

Kako se navodi NUNS ponovo traži od Narodne skupštine da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom.

Takođe, NUNS traži da javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u Narodnoj skupštini ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca

NUNS traži od Narodne skupštine da odobri vođenje krivičnog postupka protiv svih narodnih poslanika ukoliko se u istražnim radnjama nadležnih organa utvrdi da postoje osnovane sumnje i dokazi da su učinili krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari