NUNS osudio hajku na Tamaru Skrozzu: Optužbe protiv nje su lažne 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo organizovanu kampanju blaćenja i targetiranja zamenice glavnog urednika FoNet-a Tamare Skrozze, koju mediji bliski vlasti vode već dva dana.

NUNS je ukazao da je juče ujutru na portalima „informer.rs“ i „novosti.rs“ objavljen gotovo identičan nepotpisan tekst, što je u suprotnosti sa članom 57 Zakona o javnom informisanju i medijima, a da se kampanja nastavila u udarnim vestima na Televiziji „Pink“ i drugim medijima bliskim vlasti. U tim prilozima Skrozzu optužuju da je u emisiji „Da sam ja neko“, emitovanoj na TV „Nova“, izjavila da je „predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine“.

Istakli su i da je Skrozzina rečenica iz emisije, u kojoj govori o događajima od 5. oktobra 2000. godine, da je ta noć „trebalo da izgleda drugačije“, izvučena iz konteksta i da ona nigde nije pomenula predsednika Aleksandra Vučića niti pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da su optužbe protiv nje lažne.

„Redosled pojavljivanja ovih medijskih priloga i lažnih optužbi pokazuje da je reč o orkestriranoj kampanji protiv Skrozze koja se organizovano širi,“ navodi NUNS.

Udruženje je podsetilo da ovo nije prvi put da se Skrozza optužuje za pokušaj atentata na Vučića, podsećajući na slične optužbe iz 2016. godine kada su mediji tvrdili da ona i njene kolege, po nalogu EU i SAD, pokušavaju da destabilizuju zemlju i izvrše atentat na tadašnjeg premijera Vučića.

„Ovakav vid targetiranja Tamare Skrozze predstavlja klasičan primer pritiska na nezavisne medije i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti,“ upozorava NUNS.

NUNS zahteva od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da se hitno oglasi povodom ove kampanje i izvrši inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o javnom informisanju i medijima, u skladu sa odredbama članova 143 i 144.

NUNS će povodom ovog slučaja podneti predstavku REM-u i žalbu Savetu za štampu, a koleginici Skrozzi će pružiti svu neophodnu pravnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari