NUNS osudio pretnje upućene novinarima i novinarkama Tanjuga 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas pretnje upućene novinarima i novinarkama Tanjuga, ocenivši da nijednom novinaru ne sme biti ugrožena bezbednost zbog obavljanja novinarskog posla.

Novinska agencija Tanjug objavila je da su redakciji mejlom upućene pretnje smrću, gde se navodi da će svaki novinar „dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo“, dok je pretnje uputila osoba potpisana kao „Trim Bardhi“.

Kako prenosi NUNS, tim povodom reagovao je i ministar informisanja Dejan Ristić koji je za Tanjug rekao da je Ministarstvo odmah stupilo u komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Odeljenjem za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Ristić je naveo da su čitavu noć bili u komunikaciji i da je otkriveno da je pretnja stigla iz Albanije, a pomenuo je i međunarodne mehanizme uz pomoć kojih može da se dođe do autora pretnji, naveo je NUNS.

Udruženje je pozdravilo brzu reakciju Ministarstva i Tužilaštva i navelo da su na tom primeru pokazali da u najkraćem roku mogu otkriti lokaciju odakle pretnje dolaze.

„Očekujemo da ubuduće isto postupaju u sličnim slučajevima, naročito kada pretnje dolaze sa teritorije na kojoj imaju ingerencije“, poručio je NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari