NUNS pisao EFJ: Pošaljite delegaciju u Beograd (VIDEO)

*U razgovorima sa svim nadležnim državnim organima, novinarskim i medijskim i drugim nevladinim organizacijama ustanovila kako se u Srbiji poštuju medijske slobode
NUNS se obratio Evropskoj federaciji novinara sa sedištem u Briselu

Ostavite komentar


  1. Problem na našem medijskom prostoru je, po mnogim pitanjima, poodavna poznat, ali mislim da, pored mnogobrojnih faktora velika krivica za loše stanje leži i u samim novinarima, novinarskim udruženjima i institucijama. Reakcije na mnoge anomalije su od strane pomenutih, (kao što je u poslednje vreme aktuelan selektivni pristup od strane države i istaknutih političara na napade na novinare), je ruku na srce, takođe u prošlosti bio selektivan. Nešto se ne sećam da su novinarska udruženja, istaknute kolege i mediji uopšte digli glas, bili solidarni kada je početkom godine na sličan način kao, recimo sada i "Vranjske" ugašen portal "E-novine". Mesecima pre toga glavni i odgovorni urednik Petar Luković je preko tog portala upozoravao i prozivao odgovorne među kojima i predsednika NUNS-a V. Obradovića da stanu u zaštitu, ali niko nije konkretno reagovao. Takođe, gotovo sva novinarska udruženja su mlako ili nikako reagovala na diskutabilna smenivanja nekih glavnih i odgovornih urednika, urednika, direktora,………pojedinih medija. Da skratim. Mislim da je neophodno, pre nego što se ozbiljno krene u ofanzivu za zaštitu ove veoma bitne profesije u društvu, da oni sami pročešljaju svoje redove, posebno po udruženjima i drugim njihovim institucijama, samokritički sagledaju ukupnu problematiku, otklone propuste, zauzmu stavove i potom odgovorno pristupe sveobuhvatnom poslu. Najbolja zaštita novinarske profesije biće onda kada se oni izbore i uspeju da sami sebe štite. A za to imaju i uslova i moć. Od kukanja slaba vajda, kaže naš narod.

  2. Uzaludno. Njih to ne zanima. Vučić im je "faktor mira i stabilnosti" kao nekada Slobodan, pa će posle opet da bude kuku lele, otkud ovaj agresivni diktator! Sve je već viđeno.

  3. Nažalost,ovaj usamljeni komentar sve govori.Po raspadu uređene zemlje Jugoslavije,svi pašaluci su doneli uredbe-zakone da se ne može biti kriv za Državnu i Društvenu svojinu i lešinari u svim novonastalim vladama to obilato koriste,a kao dokaz ovoj tvrdnji stoji činjenica da su najveći monopolisti i dokazani kriminalci dana na vlasti u svim krajevima od Zidanog Mosta do Đevđelije
    Sve su pokrali,a pare iz Narodne Banke danas vraćaju u zemlju i prikazuju ih kao investicije.Naravno da u svetu ne postoji vlasnik zdravog kapitala koji će ulagati u državice koje ne poštuju čak ni sopstveni ustav.
    Glupim narodnim masama se zamutio mozak od patrijalističkih opsesija kojima ih bombarduje oligarhija ,koja se smeje i uživa u otetim blagodetima stvorenim u Titovoj državi.
    Sad će partiski BOTOVI /PATRIO-PROFESIONALCI da stanu u odbranu lika i dela svojih mentora.

  4. Danas se svako bavi novinarstvom, istrazivacko novinarstvo gotovo ne postoji ljudi prvo procitaju zute strane, a desavanja u politici i ekonomiji zanemaruju, sami novinari se moraju izboriti sa ovim problemom a drzava je tu da pomogne medijsku strategiju za koju se odluce.

  5. Kako NUNS nije posla pismo kada je novinarka Pinka fizicki napadnuta, zasto nisu odmah reagovali, ipak je to njihov kolega, isti hleb jedu..

  6. Vi ste primer samocenzure i tendencioznog izveštavanja. Zašto javnost niste obavestili o učešću novinara lista ““““INFORMER““““ u postupku izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije? Imali ste blagovremenu informaciju da zapitate nadležne državne organe što Vas nisu pozvali kao i ostale kolege novinare na razgovor članova Odbora sa kandidatima. Nema tu ni trunke objektivnog informisanja osim senzacionalističkih tekstova sa ciljem povećanja prodaje i rasta tiraža. SRAMOTA!

  7. Неизоставно питање за ЏЕУ би требало бити: "да ли медији у Европи морају да уредно плаћају порез", па ако је негативан одговор може и код нас.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.