NUNS povodom izjava Srđana Škora poručio Dejanu Ristiću: Cenzura je zakonom zabranjena 1foto: R.Z./ATAImages

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poručilo je danas ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću da je cenzura zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

U saopštenju NUNS navodi da je Ristić „najoštrije osudio zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV“.

Udruženje je dodalo da je Ristić u saopštenju naveo da je emitovanjem stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja, a Ministarstvo se poziva na član 86. Zakona o javnom informisanju i medijima kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

U vezi sa tim najavljeno je i da će „svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka“.

U saopštenju NUNS objašnjava da Ministarstvo ne citira, već interpretira izjavu Srđana Škora, pa zaključuje da se radi o govoru mržnje, narušavanju dostojanstva ličnosti i pozivu na linč.

Budući da je nadležno tužilaštvo, kako pišu mediji, već formiralo predmet u pomenutom slučaju, NUNS očekuje da će utvrditi šta je, od navedenog, „poziv na rad u rudniku“, pošto mnogo građana Srbije zaista radi u nekom rudniku.

Ovom prilikom želimo da pozdravimo brzinu kojom je nadležno tužilaštvo reagovalo na nastup Srđana Škora i da pozovemo institucije da istom brzinom reaguju kada su u pitanju napadi i pretnje novinarima, navodi NUNS.

Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja svim građanima Srbije, a Ministarstvo informisanja nema ovlašćenja da ograničava slobodu izražavanja pre nego što je neka informacija objavljena.

Prema Zakonu, jedino sud može da zabrani distribuciju informacije i to na predlog nadležnog javnog tužioca samo ako je to neophodno u demokrtaskom društvu.

Razlozi za zabranu su pozivanje na neposredno nasilno rušenje ustavnog poretka ili akt neposrednog nasilja prema licu ili grupi lica na osnovu ličnih svojstava, kada od objavljivanja informacije neposredno preti ozbiljna i nepopravljiva posledica čije se nastupanje ne može sprečiti na drugi način.

Stav Evropskog suda za ljudska prava je da osuda izrečena novinaru, pre nego što je njegov tekst objavljen, predstavlja oblik cenzure koja će ga verovatno obeshrabriti za dalja istraživanja, naveo je NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari