NUNS: Poziv na solidarnost 1Foto: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je svoje članove i druge novinare, nevladine organizacije i građane da se pridruže akciji solidarnosti sa novinarima Zoranom Janićem i Miroslavom Bojčićem, kako bi se prikupilo 520.000 dinara, koliko su dužni da isplate po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Janić i Bojčić su slobodni novinari i publicisti, bez stalnih prihoda.

Prvostepenom presudom beogradskog Okružnog suda iz maja, Janić i Bojčić su, kao autori teksta „Novogodišnja bajka za ubice“, objavljenom na portalu Peščanik, bili dužni da po tužbi režisera Emira Kusturice plate ukupno 20.000 dinara.

Sud je zaključio da su Janić i Bojčić morali da primene daleko viši stepen novinarske pažnje u odnosu na ozbiljne optužbe iznete u tekstu.

Janić i Bojčić su u tekstu detaljno opisali delovanje najviših državnih organa i službi bezbednosti prilikom puštanja na slobodu Veselina Vukotića krajem 2010. godine.

Krajem januara je Apelacioni sud doneo konačnu odluku i za 25 puta povećao ukupan iznos koji treba da plate Janić i Bojčić.

Oni su obavezni da Kusturici isplate 150.000 dinara, odnosno sa kamatama više od 166.000 dinara, i da mu nadoknade sudske troškove, takođe uvećane za kamate, što iznosi dodatnih 210.000 dinara.

Janić i Bojčić su dužni da plate i sudske takse od 140.000 dinara, takođe uvećane za kamate.

Presuda Apelacionog suda ih obavezuje da ukupno isplate 520.000 dinara.

Janić i Bojčić ukazuju da je povod za osudu bila uzgredna informacija iz obimnog analitičkog teksta da je ulogu čoveka za vezu između šefova tajne službe i Vukotića dok se skrivao u Španiji i Francuskoj povremeno igrao Kusturica.

Advokatska kancelarija Tomanović, koja je zastupala tužbu, saopštila je u januaru da je u sudskom procesu utvrđeno da je objavljena informacija o Kusturici neistinita.

Janić i Bojčić su to demantovali i ukazali da je presuda doneta isključivo zbog povrede časti i ugleda i da je sud odbio da utvrdi istinitost onoga što su tvrdili u tekstu.

Sud je odbacio sve njihove dokazne predloge i odbio da službenim putem od Bezbednosnoinformativne agencije pribavi dokumente o susretima Kusturice sa Vukotićem, za koje Janić i Bojčić tvrde da su se dogodili, saopštio je NUNS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari