NUNS pozvao medije da o tragediji na Vračaru izveštavaju sa visokim stepenom odgovornosti 1Foto: Danas/Ivona Dubičanin

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas medije da o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde je juče učenik sedmog razreda  očevim pištoljem ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio šest učenika i nastavnicu istorije, izveštavaju sa visokim stepenom odgovornosti, i „učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže“.

„Namera nam je da ovim apelom ukažemo na to kako je moguće časno obavljati naš posao i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije“, navodi NUNS.

NUNS podseća da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici, što ne podrazumeva samo zaštitu imena, već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika.

„Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“, podseća NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari