"Počeo lov na novinare": NUNS osudio pretnje novinarima 1NUNS, logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnovije pretnje novinarima i televiziji N1.

Iz NUNS-a su naveli da je ispod jučerašnje objave na nalogu Glasa Amerike, u kojoj se navodi da međunarodne organizacije upozoravaju da je otvoren „lov na novinare“ i da su mogući i fizički napadi, korisnik pod imenom Glisha_m napisao:

„Lov je otvoren, samo da nađemo sponzora za paljenje N1. Počelo je, dajte otkaze, možda ima budućnosti za vas“.

NUNS će ove pretnje prijaviti Odeljenju za visokotehnološki kriminal Vrhovnog javnog tužilaštva, saopštili su iz ovog udruženja.

Programski direktor televizije N1 Igor Božić rekao je da je jasno da su pretnje povezane sa videom koji je pre par dana emitovan na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na portalima provladinih tabloida.

„To je povezano jedno sa drugim i ljudi ne mogu da se kontrolišu kada im stvorite osećaj da nekoga treba da napadnu ili da mrze zato što fiktivno, prema vašim nalozima, ugrožavaju bezbednost predsednika, a zapravo samo rade svoj novinarski posao“, istakao je Božić.

Dodao je i da narativ o ugroženosti predsednika od strane novinara N1 postoji već duže vreme, ali da su dodati novi elementi, poput objava sa društvenih mreža, kao i izjave Srđana Noga i Milovana Brkića, koje nikakve veze nemaju sa N1.

„Stavljanjem u isti koš, vrlo nepreciznim definisanjem, ko, šta, gde i kako je neko nešto rekao, javnost se dovodi u zabludu i to se radi sistemski i to podržavaju najviši državni funkcioneri, što je posebno opasno“, naglasio je Božić.

Iz NUNS-a su dodali i da je u međuvremenu, na internet stranici provladinog tabloida Informe, objavljen je novi video koji targetira karikaturistu Dušana Petričića, zbog karikature koja je objavljena u nedeljniku Radar, na kojoj je prikazan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje upućene zaposlenima na televiziji N1. Očekujemo da nadležene isntitucije reaguju u najkraćem roku, da otkriju i sprovedu postupke protiv počinioca. Budući da su pretnje rezultat kampanje koja se ovih dana vodi protiv nezavisnih medija, zahtevamo od državnih funcionera da prestanu sa neodgovornim ponašanjem i targetiranjem, kako bi se sprečili eventualni napadi na novinare i nastupanje neželjenih posledica“, zaključili su iz NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari