NUNS razmatra isključenje Dragane Sotirovski 1Dragana Sotirovski: Foto FoNet/ Kostadin Kamenov

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) razmotriće trajno isljučenje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski iz svog članstva, zbog nipodaštavanja novinarske profesije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Željko Bodrožić najavio je da će Sud časti NUNS-a odlučivati o eventualnom isključenju bivše novinarke Dragane Sotirovski iz te organizacije zbog toga što kao aktuelna gradonačelnica Niša kroz seriju izjava “nipodaštava novinarsku profesiju” i “vređa novinare Južnih vesti i drugih nezavisnih medija”.

Bodrožić je kazao da su izjave takve sadržine neshvatljive i kada dolaze od političara, a kamoli kada ih daje doskorašnja i dugogodišnja novinarka, ocenjujući da je “očigledno da taj izliv vlasti utiče na mnoge ljude, pa i na nju”.

Prema njegovim rečima, Sud časti bi odluku o njenom eventualnom trajnom isključenju iz NUNS-a trebalo da donese do kraja sledećeg meseca. Sotirovski je, inače, zamrzla članstvo u NUNS-u nakon što ju je Vlada Srbije, u decembru 2017, postavila za načelnicu Nišavskog upravnog okruga.

Gradonačelnica Niša danas nije odgovorila na pitanja Danasa u vezi sa ovakvom najavom. Ona, inače, od aprila ove godine uglavnom ne odgovara na pitanja koja joj upućuje naš list.

– Ne bih da komentarišem ovu temu jer bi to u ovoj fazi bilo nečasno. Mi nismo tražili odlučivanje Suda časti, ali pratićemo ga sa velikim interesovanjem. Ono što smo uradili je da smo predočili javnosti, i novinarskoj javnosti, izjave i nastupe ove političarke, koja se stalno poziva na novinarstvo. Naš posao je time završen jer nije na nama da sudimo. Svakako verujem da je- zbog propagandista, političara i drugih interesnih grupa koje bi da zloupotrebe našu profesiju, važno reagovati u svakoj situaciji- kaže glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić za naš list.

Dragan Đorđević, član saveta za štampu i predsednik Odbora za ljudska prava, kaže da
je odlučivanje Suda časti o postupanju gradonačelnice prema medijima jedan od načina da se zaštiti esnaf.

Posao novinarskih udruženja i jeste da reaguje na neprihvatljiva ponašanja vlasti i drugih aktera prema medijima i novinarima, pa i kroz odlučivanje Suda čast, kaže.

– Nisam siguran da li će reagovanje Suda časti uticati da se promeni ovakvo ponašanje gradonačerlnice, koja je pritom još uvek i “zamrznuta” članica NUNS-a, ali je važno da novinarska udruženja nastoje da štite javni interes, medije i novinare. Postupak pred Sudom časti je utoliko važniji jer ne postoji zajednički odgovor novinarske zajednice u Nišu na ovakvo ponašanje gradonačelnice- kaže Đorđević za Danas.

Na izjave Sotirovski, kao i njeno uskraćivanje informacija delu medija, prethodno su kritički reagovali NUNS, pojedini funkcioneri UNS-a, niški Odbor za ljudska prava i deo opozicije.

NUNS je još krajem marta ove godine pozvao gradsku upravu i gradonačelnicu da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara, koja je protivzakonita, te da im omoguće da nesmetano obavljaju svoj posao.

Niška gradonačelnica je neposredno pre toga saopštila da iz njenog kabineta odgovore na pitanja neće dobijati portali i pisani mediji koji koji ih „prenose pogrešno, izvlače iz konteksta i- komentarišu“.

Ona je za naš list kazala da takva odluka ne predstavlja diskriminaciju jer svi mediji “dobijaju servisne informacije, pozive za konferencije za novinare, izjave ‘uživo’ ili saopštenja”. A kome ću odgovarati na postavljena pitanja, ko će dobiti intervju i gde ću gostovati, moj je izbor, poručila je.

Početkom juna ove godine Sotirovski je oštro kritikovala i etiketirala medije koji su prilikom najave otvaranja niške kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji podsetili i da je predsednik tog udruženja Simo Spasić pravosnažno osuđen za silovanje.

Ona je kazala da je takvo izveštavanje “velika sramota”, da su njime “napadnuti Grad i ona”, te da iza tih medija “stoje Đilas i pojedine ambasade”. Pritom je dodala da nju “kao gradonačelnicu ne treba da interesuje ko šta radi privatno”.

Ona je, takođe, prošlog meseca novinarki Južnih vesti kazala da “više neće da se javlja na telefon” jer, kako je kazala, “gradonačelnica ima svoju PR službu”.

Poručila joj je, kao neko ko se „25 godina bavio novinarstvom“, da svaku temu treba dobro da istraži, kako bi znala šta da pita, pa tek onda da o tome piše.

Dodala je da novinarka to „očigledno ne razume“, te da se ona “plaši” šta će da izađe ukoliko bilo šta kaže.

Nagrađivana

U zvaničnoj biografiji niške gradonačelnice, objavljenoj na sajtu Grada, navedeno je između ostalog da je tri puta bila nominovana za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, te da je “medijski trener po certifikatu NUNS-a”.

U biografiji piše i da je dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju dodeljuju Večernje novosti, kao i Godišnje nagrade Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša za seriju televizijskih priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju.

Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine, a od 2011. do decembra 2017. bila je urednica televizijskog centra RTS-a u Nišu.

Tada je postala načelnica Nišavskog upravnog okruga, nešto kasnije funkcionerka SNS-a, a od avgusta 2020. i gradonačelnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari