NUNS: Sredstva za medijske projekte smanjena u 36 opština 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je 36 lokalnih samouprava u Srbiji umanjilo sredstva za medijske konkurse ove godine.

Kako se navodi, opština Kula raspisala je pre nekoliko dana konkurs i opredeljena sredstava su 10 puta niža u odnosu na 2023. godinu, dok je Novi Sad prošle godine za medijske konkurse izdvojio 86,5 miliona dinara, a ove 13,2 miliona.

Dodaje se da je NUNS uputio pitanja lokalnim saoupravama u vezi smanjenja novčanih sredstava za konkurse, a odgovore dobio od 12 opština i iz pojednih odgovora može se videti da će sredstva biti preusmerena na druge vidove davanja medijima.

„Neke lokalne samouprave su odlučile da raspišu dva konkursa ove godine, dok su se neki pravdali lokalnim izborima koji su održani u decembru prošle godine, te iz tog razloga nisu imali konačnu odluku o budžetu za 2024. godinu“, dodaje se u saopštenju.

Manje novca za medije odvojili su gradovi i opštine Mali Iđoš, Ljubovija, Krupanj, Smederevo, Sečanj, Sremski Karlovci, Nova Crnja, Obrenovac, Prijepolje, Odžaci, Ruma, Arilje, Bačka Topola, Ada, Čoka, Žabalj, Pećinci, Šid, Apatin, Osečina, Požega, Nova Varoš, Sremska Mitrovica, Velika Plana, Loznica, Bečej, Mali Zvornik, Vršac, Šabac, Priboj, Žitište, Pančevo, Novi Kneževac i Mladenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari