NUNS: Tužba protiv novinarke portala Pištaljka je SLAPP tužba 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da tužba generalnog sekretara Veslačkog saveza Srbije Vladimira Antića protiv novinarke portala „Pištaljka“ Snežane Đurić, „pokazuje više karakteristika“ SLAPP tužbi koje, po navodima NUNS, imaju za cilj zastrašivanje i vršenje pritiska na novinare.

Po navodima udruženja, Antić je u privatnoj krivičnoj tužbi zatražio da novinarka Pištaljke bude osuđena na kaznu zatvora od dve godine „jer je izveštavala o nepravilnostima u rukovođenju Saveza na koje je ukazao uzbunjivač“.

„Prema pisanju Pištaljke, Antić privatnom krivičnom tužbom traži kaznu zatvora od dve godine zbog toga što je uz tekst objavljena njegova fotografija, koja je preuzeta i potpisana sa zvaničnog sajta Veslačkog saveza Srbije. Pored zatvora zbog krivičnog dela ‘neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka’, tužbom traži i da se novinarka krivično osudi za uvredu i plati kaznu od 450.000 dinara, kao i naknadu štete zbog ‘pretrpljenog duševnog bola usled povrede časti i ugleda’ u iznosu od 200.000 dinara“, saopštilo je udruženje.

Ocenili su da novinarka portala nije prekršila standarde novinarske profesije jer je pisala o Antićevom rukovođenju Savezom, „koje je imalo teške posledice po organizaciju i sportiste, a ne o njegovom privatnom životu“, kao i da je u tekstu korišćena fotografija koja je javno dostupna na sajtu udruženja koje se finansira iz budžeta Srbije.

„Smatramo da ovakve tužbe pokazuju više karakteristika SLAPP tužbi, koje za cilj imaju zastrašivanje i vršenje pritiska na novinare, kako ne bi pisali o poslovanju sportskog udruženja koje se finansira novcem građana. Samim tim što se troši novac građana Srbije, izveštavanje na ovu temu jeste od javnog initeresa jer građani imaju pravo da znaju na koji način se taj novac troši“, saopštio je NUNS.

Pozvali su generalnog sekretara Veslačkog saveza Srbije da povuče tužbe, navodeći da je „takav vid pritiska na novinare neprihvatljiv u demokratskom društvu kakvom Srbija teži“.

„Takođe, želimo da ukažemo Vladimiru Antiću da unapredi upravljanje Savezom, kako istinito izveštavanje ne bi nadalje uticalo na njegov duševni bol“, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari