NUNS: Vlast mora odgovorno da se ponaša i prestane da krivi novinare za stanje u društvu 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Protekli izborni proces i sam izborni dan obeležile su kampanje klevetanja novinara, targetiranje i ometanje u radu, pa čak i fizički napadi od strane vladajućih funkcionera i aktivista njihove stranke. Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje svaki vid pritiska na novinare, posebno targetiranje od strane vlasti i upozorava da je izuzetno opasno optužiti medije da su krivi za nestabilnosti u društvu.

Juče je u Novom Sadu napadnut novinar lista Danas Uglješa Bokić dok je pokušavao da uradi anketu sa mladima koji su izašli iz prostorija Novosadskog sajma, kada mu je jedan muškarac uhvatio telefon i zadao mu udarac pesnicom u grudi. Lekari su konstatovali da je novinar od udarca zadobio nagnječenje grudne kosti. Slučaj je prijavljen policiji, a napadač je nešto kasnije identifikovan kao bivši policijac, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Nezavino udruženje novinara Srbije poziva nadležne institucije da reše ovaj slučaj u najkraćem roku i kazne napadača.

Novinari u Novom Sadu bili su sve vreme ometani dok su izveštavali o izborima. U jednom momentu su bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident, kada je grupa građana razvalila vrata hale u kojoj je bio kol centar Srpske napredne stranke.

Novinari iz Novog Sada upozoravaju da se u tom gradu vodi neviđena hajka protiv novinara.

Režimski tabloidi optužili su novnara portala 021.rs Žarka Bogosavljevića za nasilničko ponašanje na jednom biračkom mestu. Takođe, novinar Dinko Gruhonjić ponovo se našao na meti propagande SNS-a. Tokom jučerašnjeg dana u blizini biračkih mesta deljeni su leci na kojima se Gruhonjić ponovo kleveće, a prethodno su članovi vladajuće stranke tokom kampanje govorili da je on kandidat ujedinjene opozicije za gradonačelnika Novog Sada.

Još jedan napad juče dogodio se u Zemun Polju, kada su na novinara portala Mašina Marka Miletića nasrnuli aktivisti Srpske napredne stranke. Naime, on je dobio informaciju da se na biračkom mestu u Zemun Polju dešavaju neke malverzacije i otišao je to da isprati.

„Tu su bili predstavnici Gradske izborne komisije koji su aktivistima SNS-a dali na uvid spisak po kome su oni radili. Devojka koja je imala taj spisak je jasno rekla da ona koristi taj spisak da bi pozivala ljude da vidii ko je glasao. Kada sam prišao, meni je član izborne komisije dao taj papir da fotografišem. U tom momentu su iz prostorija SNS-a izleteli ljudi koji su odmah agresivno nasrnuli i na opozicione aktiviste koji su se tu našli i na mene i to se pretvorilo u jurnjavu“, rekao je Miletić za NUNS.

I predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić nastavila je da targetira novinare televizije N1.

Kada je novinarka ove televizije Žaklina Tatalović tražila da prokomentariše to što se „narod bije i juri po ulicama“, Brnabić je kratko odgovorila: „Vi bijete“. Kasnije je optužila novinare za tenzije u društvu.

„Vi ste ti koji izazivaju tenzije u društvu, vi ste ti koji pozivaju na nasilje u društvu, vi ste ti koji plasiraju lažne vesti, vi ste ti koji plasiraju poluinformacije i to sve prouzrokuje to da mi u društvu imamo nestabilnosti, ne zbog politike, nego zato što neko laže narod. Ko laže narod – vi lažete narod“, rekla je Brnabić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je ovakvo targetiranje novinara od strane predsednice Skupštine sramno i veoma opasno. Optužiti novinare, sa pozicije najveće moći u državi, za nestabilnosti u društvu je neodgovorno.

Od političkih funkcionera, pogotovo onih koji su na vlasti, očekujemo da poštuju zakone i ne ugrožavaju novinare i medije zbog uređivačke politike koja im se ne dopada. Vršenje pritiska na medije, naročito uz zloupotrebu službenog položaja, zakonom je zabranjeno. Podsećamo i da su nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenja kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada.

Umesto targetiranja, politički funkcioneri treba da se koncentrišu i odgovore na novinarska pitanja, bez diskriminacije, na šta ih zakon obavezuje. Zato zahtevamo da prestanu sa crtanjem meta i prihvate odgovornost za sve što rade.

NUNS je u saopštenju istakao da će o svim pomenutim događajima izvestiti sve relevantne međunarodne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari