NURDOR pozvao Subotičane da doniraju krv povodom Svetskog dana dece obolele od raka 1Davanje krvi, foto: Pixabay

Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, 15. februara, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, pozvalo je Subotičane da u okviru akcije Budi život – doniraj krv, dobrovoljno daju krv.

„Nakon dve veoma izazovne godine koje su iza nas, verujemo da smo naučili da su solidarnost, empatija i odgovornost najvažnije da bi jedna zajednica funkcionisala i da bi jedno društvo bilo zdravo i dobro mesto za život“, navode u toj organizaciji.

Podsećaju da usled epidemije i brojnih problema situacija sa zalihama krvi u našoj zemlji veoma nepovoljna.

„U Srbiji od 100 ljudi koji mogu dati krv to učini troje. Takođe, u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Tokom lečenja često moraju da primaju transfuzije i to je ono što im spasi život“, navode u Nurdoru.

Dodaju da donacije nisu samo materijalne i da naš doprinos ne zavisi uvek od toga koliko novca možemo da doniramo.

„Naprotiv, ono što je najvažnije da bi se sačuvali životi zapravo nije materijalno i većina nas to može da donira četiri puta godišnje. Kada bismo to radili nijedno dete ne bi došlo u situaciju da mu život bude ugrožen jer zalihe krvi nisu dovoljne“, ocenjuju u Nurdoru.

Ova organizacija je pozvala građane da im se organizovano pridruže i da pokažu da je svaki život važan, tako što će u februaru postati dobrovoljni davaoci krvi.

Takođe, ovom prilikom će za sve zainteresovane biti omogućeno pristupanje u Registar davalaca koštane srži.

„Za mališane obolele od leukemije ili rođene sa teškim bolestima krvi često je jedini spas transplantacija koštane srži od zdravog davaoca“, navode u ovoj organizaciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari