NVO apeluju da se kosovskim policajcima obezbedi adekvatna pravna zaštita u Srbiji 1Foto: Print screen Snimak MUP

Nevladine organizacije okupljene oko Kuće ljudskih prava apelovale su danas na državne organe da se uhapšenim kosovskim policajcima obezbedi adekvatna pravna zaštita u skladu sa Ustavom Srbije.

U saopštenju Kuće ljudskih prava se navodi je potrebno da policija, pravosudni organi i mediji u Srbiji „bezuslovno poštuju procesna prava lica lišenih slobode, u koja spadaju i kontakt sa advokatom kao i obaveštenje porodice o tome gde se uhapšeni nalaze“.

„Po Ustavu Srbije, svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo da u najkraćem roku, u skladu sa zakonom, podrobno i na jeziku koji razume, bude obavešten o prirodi i razlozima dela za koje se tereti, kao i o dokazima prikupljenim protiv njega“, navele su NVO.

Podsetile su i da svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo na odbranu i pravo da uzmu branioca po svom izboru, kao i da sa njim nesmetano komnunicira i da dobije primereno vreme i odgovarajuće uslove za pripremu odbrane.

Apel su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku.

Policija je juče na području opštine Raška uhapsila trojicu pripadnika kosovske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari