NVO: Konkurs ministarstva predviđa samo 12 dana i 55 miliona dinara za sprečavanje nasilja 1foto Milena Đorđević Novinarke protiv nasilja NPN

Koalicija „Otvoreno o konkursima“ saopštila je da je prema konkursu kabineta ministarke bez portfelja zadužene za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, zainteresovanima dato samo 12 dana i 55 miliona dinara za sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja.

„Kabinet ministarke prošle nedelje objavio je konkurs za dodelu sredstava za projekte čiji je cilj sprečavanje porodičnog i vršnjačkog nasilja, u ukupnoj vrednosti od 55 miliona dinara. Rok za podnošenje predloga projekata je 8. oktobar 2024. godine, a rok za realizaciju projekata je 20. decembar 2024. godine.

Komisija za sprovođenje konkursa utvrđuje preliminarnu listu prijavljenih projekata u roku od najviše 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, što bi moglo da bude do 8. decembra 2024. To znači da će organizacije imati 12 dana za realizaciju projekata, a ovakvi projekti ne mogu na delotvoran način doprineti sprečavanju ili smanjenju porodičnog i vršnjačkog nasilja, čak i kada se odnose na kampanje, javne diskusije i obuke za profesionalce“, objasnilo je više nevladinih organizacija u zajedničkom saopštenju.

Dodali su da, ukoliko bi na predloženu listu u predviđenom roku stigao prigovor, pa Komisija na njega odgovorila i objavila konačnu listu o izboru podržanih projekata, ova procedura mogla da traje do 16. januara 2025. godine, što dovodi u pitanje čitav konkursni proces.

Istakli su da ih posebno zabrinjava sistem bodovanja projekata i udruženja, jer od ukupno 100 bodova za predlog projekta samo se pet bodova može dodeliti za prethodno iskustvo podnosioca projekta i najviše 10 bodova za kompetencije projektnog tima, što ostavlja prostor da udruženja koja se nikada nisu bavila ovom temom sprovode projekte u ovoj oblasti.

„Dok u Srbiji godišnje beležimo najmanje 30 femicida, povećan broj prijava rodno zasnovanog nasilja prema ženama i devojčicama, dok se suočavamo sa rastućim i nezabeleženim manifestacijama vršnjačkog nasilja, 55 miliona dinara na ovom konkursu će omogućiti dodelu sredstava nekompetentnim organizacijama za projekte od 12 dana koji predstavljaju neefikasan privid rešenja“, navedeno je u saopštenju.

Koaliciju Otvoreno o konkursima – OKO čine: Asocijacija Duga, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), BIRN Srbija, Bečejsko udruženje mladih – BUM, Centar za evropske politike (CEP),Centar Živeti uspravno, FemPlatz, Forum civilne akcije – FORCA, Građanske inicijative, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Res Publika, Tim 42, Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari