NVO tužila Pokrajinski sekretarijat za urbanizam zbog fabrike Linglong u Zrenjaninu 1Foto: Miroslava Pudar

Nevladina organizacija Građanski preokret saopštila je da je Upravnom sudu danas podnela tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, „zbog odbijanja žalbe na rešenje Grada Zrenjanina kojim je fabrici auto guma Linglong dozvoljena izgradnja skladišta neopasnog otpada, bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu“.

U saopštenju se navodi da se tužbom zahteva poništenje rešenja Pokrajinskog sekretarijata i ponovno odlučivanje o žalbi protiv rešenja Grada Zrenjanina, „zato što je zahtev kompanije Linglong pravno nedozvoljen, te se kao takav mora odbaciti“.

„S obzirom na to da od momenta planiranja buduće fabrike gume kompanija Linglong zna koji objekti će se graditi, i da će sva postrojenja raditi istovremeno, u istom cilju i na istoj lokaciji, njihov uticaj na životnu sredinu se tako (jedinstveno) mora i ispitati“, navodi se u saopštenju.

Ovo je druga tužba Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, zbog odluka u vezi sa izgradnjom kineske fabrike autoguma Linglong u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari