Nevladina organizacija Alternativni parlament građana iz Paraćina protestovala je juče jer tvrdi da se u okolini bivšeg vojnog skladišta ponovo uništavaju veće količine ubojnih sredstava od dozvoljenih 50 kilograma po detonaciji što izaziva podrhtavanje tla i uznemirenje građana.

Nevladina organizacija Alternativni parlament građana iz Paraćina protestovala je juče jer tvrdi da se u okolini bivšeg vojnog skladišta ponovo uništavaju veće količine ubojnih sredstava od dozvoljenih 50 kilograma po detonaciji što izaziva podrhtavanje tla i uznemirenje građana. Ta organizacija je najavila da će uputiti protest ministru odbrane.
Predsednik Alternativnog parlamenta građana Milan Ilić rekao je agenciji Beta da ta organizacija nema ništa protiv da se uništava municija koja nije eksplodirala 19. oktobra 2006. godine prilikom eksplozije skladišta „Paraćinske utrine“.
Međutim, Ilić navodi da su sada detonacije jače, što dodatno uznemirava građane Paraćina i Ćuprije. Ilić je dodao da Vojska planira da uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava završi za mesec i po, ali da joj to ne daje za pravo da, kako kaže, po jednoj detonaciji uništava i po nekoliko stotina kilograma eksploziva.
Vojska Srbije, posle tri meseca pauze, nastavila je od 11. marta radnim danom od 8 do 16 časova da ponovo uništava zaostala ubojna sredstva u blizini bivšeg vojnog skladišta. Prethodno je uništavanje obustavljeno 12. decembra 2007. godine posle zahteva lokalne samouprave i protesta građana zbog sumnji da jake detonacije izazivaju nova oštećenja objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari