NVO: Vlada Srbije simulira dijalog sa građanskim društvom o sprečavanju finansiranja terorizma 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Više od 20 organizacija civilnog društva saopštilo je danas da vlast u Srbiji simulira konsultovanje građanskog društva u pripremi Nacionalne procene ranjivosti neprofitnog sektora od finansiranja terorizma i zatražile da se taj proces zaustavi dok se ne preduzmu koraci za utvrđivanje odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja u slučaju „Spisak“.

Saopštenje su potpisale organizacije koje je Uprava za sprečavanje novca i finansiranje terorizma targetirala u slučaju „Spisak“, kao i organizacije okupljene oko platforme „Tri slobode“.

Saopštenje su potpisali Centar za vladavinu prava, Omladinski centar CK13, BIRODI, BIRN, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske incijative, Trag fondacija, A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Autonomni ženski centar, fondacija Slavko Ćuruvija, Centar za praktične politike i NUNS.

Potpisnici su i CINS, Fond za humanitarno pravo, Jukom, Centar za evropke politike, Evropski pokret u Srbiji, CANVAS, Helsinški odbor za ljudska prava, Protecta, Vojvođanski građanski centar i Proaktiv.

U saopštenju se ističe da je ta procena važan dokument na osnovu kojeg će biti definisane mere države i banaka koje mogu uticati na rad organizacija civilnog društva, neprofitnih medija, fondacija i zadužbina u Srbiji, kreiranjem negativne percepcije o radu tih subjekata i urušavanjem njihove poslovne reputacije.

„Borba protiv finansiranja terorizma na osnovu pouzdane i kredibilne analize rizika napravljene u saradnji sa građanskim društvom zahteva otklanjanje štete organizacijama i pojedincima koji su neprimerno targetirani i dogovor oko transparetnog i smislenog procesa konsultacija“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari