NOVINE kiosk foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

„Strani plaćenici“ je epitet koji je predsednik Aleksandar Vučić ponovo dodelio nevladinim organizacijama, a tim putem krenuli su i provladini mediji Večernje novosti i Politika. Iako je način rada i finansiranja NVO u Srbiji potpuno transparentan, postavlja se pitanje zašto su baš sada na meti vlasti i njima bliskim medijima.

Senzacionalistički naslovi koji neistomišljenike Aleksandra Vučića deklarišu kao antidržavne nisu nikakva novina za tabloid Večernje novosti, čija naslovna strana glasi: „Kako funkcioniše NVO sektor – Među 38.178 nevladinih skrivaju se i antidržavni“.

Gotovo istu naslovnu stranu ima i dnevni list Politika: „Jačaju pokušaji destabilizacije naše zemlje – Rastu strane investicije u antidržavne NVO“.

Kampanji protiv nevladinih organizacija se priključio i Vladimir Đukanović putem svog naloga na društvenoj mreži X.

„Veliko bravo za Vladu Srbije. Nadam se da će nastaviti sa ovim i da će se doneti zakon o NVO kojim bi se onemogućio rad onim NVO koje dobijaju donacije iz inostranstva. Iskreno, da se pitam, sve bih pozatvarao i nijedna ne bi mogla da radi“, napisao je Đukanović uz sliku Zorana Gavrilovića, direktora BIRODI-a.

Finansiranje NVO kod nas transparentno

Zašto su NVO ponovo na meti vlasti i njima bliskim medijima? 1
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Advokat Rodoljub Šabić za Danas navodi da su ovakve tvrdnje, bez obzira ko stoji iza njih, lišene bilo kakvog osnova.

Objašnjava da se u najvećem broju zemalja sveta, u svim demokratskim svakako, NVO, bukvalno stotine hiljada njih, finansiraju iz različitih izvora uključujući i strane donatore.

„To finansiranje je kod nas odavno transparentno, dosupno ne samo nadležnim organima nego i najširoj javnosti jer većina bar onih pravih NVO podatke o projektima i finansijerima objavljuje na web sajtovima. Državni organi, u slučaju da je reč o projektima koji su nezakoniti imaju ovlašćenja i mogućnost da u svakom trenutku obustave projekte a aktere kazne. To se naravno nikad nije desilo jer za to nema osnova“, ukazuje Šabić.

Kaže da je suština problema sa finansiranjem projekata iz inostranstva predmet tih projekata.

„Naša aktuelna vlast dovela je zemlju na do sad najlošija mesta na indeksima korupcije, organizovanog kriminala i ljudskih prava i krajnje nerado, iako bi to naravno bilo u nacionalnom interesu, finansira projekte koji se tim bave. Zato su i donacije iz inostranstva koje finansiraju takve projekte i razotkrivaju njen doprinos lošoj situaciji u tim vitalnim oblastima za nju iritantne i zbog toga ih,bez ikakvog osnova, proglašava neprijateljskim“, smatra Šabić.

Dodaje da u vezi sa „finansiranjem iz inostranstva“ nezaobilazna činjenica je i da su i vlast, bezbroj donatora, i vladajuća stranka, mnogi, posebno KAS i IRI, veliki, najveći korisnici stranih donacija.

„Manje više svi donatori koji se u aktuelnoj kampanji od vlasti označeni kao finansijeri „subverzivnih aktivnosti“ su istovremeno veliki finansijerii vlasti i SNS. Prema tome optužbe o kojim govorimo su i neosnovane i licemerne“, zaključuje Šabić.

„Organizacije su na meti jer ne ćute na afere i korupciju“

Zašto su NVO ponovo na meti vlasti i njima bliskim medijima? 2
sofija todorovic foto medija centar.jpg

Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, za naš list objašnjava da se nevladine organizacije, odnosno udruženja građana finansiraju projektno, a to znači da se svaka organizacija javlja sa osmišljenim projektom, u skladu sa sopstvenim poljem rada i ciljevima, na otvorene konkurse na koje može da aplicira.

„To je cela mudrost. Finansiranje neprofitnog sektora veoma je transparento, za razliku od poslova recimo javnih funkcionera o kojima saznajemo od istraživačkih novinara koji posle bivaju izloženi zastrašivanju“, ukazuje Todorović.

Navodi da finansiranje organizacija prolazi nekoliko nivoa kontrole, od strane države, dok su finansijski izveštaji organizacija su javni.

„U slučaju Inicijative, mi svaku projektnu aktivnost objavljujemo na našem sajtu i mrežama, tako da tu nemam nikakve fame ili tajnosti. Organizacije su ovom trenutku na meti jer one jesu korektiv vlasti a neretko su brana samovolji i na nas se građani, posebno oni najugroženiji, oslanjaju. Na meti su jer organizacije iz Srbije rade profesionalno, a to znači da ne ćute na afere, nasilje, korupciju, izostanak vladavine prava I kršenja ljudskih prava a to sad već ozbiljno smeta“, naglašava Todorović.

„Napadaju NVO jer većina podržava ekološke proteste“

Hristina Cvjetinčanin Knežević iz organizacije „Da se zna!“ navodi da napad na nevladine organizacije traje sada već godinama, iako se njegov intenzitet menja kako raste nezadovoljstvo građana i građanki odlukama vladinih institucija, što imamo prilike i da vidimo zadnjih nekoliko nedelja.

„Na meti nisu samo nevladine organizacije, već i svi oni koji se usude da kritikuju neku od odluka vlasti. Ovde je važno da se podsetimo zašto nevladine organizacije uopšte i postoje – one su tu da budu jedna specifična vrsta medijatora između građana i vladinih tela koja nemaju znanje, kapacitete ili volju da reše probleme na koje građani i građanke ukazuju, te njihovo rešavanje na sebe preuzimaju NVO koje imaju volju, znanje i kapacitete da reše probleme građana“, smatra Cvjetinčanin Knežević.

Ukazuje da NVO to jako često rade upravo i uz podršku državnih institucija, na primer, NVO koje se bave ljudskim pravima blisko sarađuju sa institucijama Poverenika ili Zaštitnika građana, zbog čega i postoji finansiranje nevladinih organizacija kroz državni budžet.

Naša sagovornica smatra da napadi na nevladine organizacije predstavljaju govor mržnje, ali da su sada aktuelni zbog masovnih ekoloških protesta, koje je većina organizacija podržala.

„Cilj ovakvih izjava je da se, kroz koordinisani napad, NVO ućutkaju i zastraše, te odustanu od svog rada u oblasti ljudskih prava. Kada je reč o finansiranju nevladinih organizacija, one se finansiraju projektno i transparentno, tako što šalju detaljne prijave na konkurse različitih aktera. Ono što me posebno brine što i sama država koristi ovaj način finansiranja, na taj način se finansiraju brojna ministarstva, i prateći ovakve izjave, postavlja se pitanje da li su i državna tela anti-državna, jer dele iste izvore finansiranja sa strano-plaćeničkim nevladinim organizacijama“, zaključuje Cvjetinčanin Knežević.

Podsećamo, Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom prošle i ove godine u Srbiju ušla rekordna svota novca nevladinim organizacijama (NVO) koje imaju za cilj rušenje njega, navodeći da je reč o desetinama ili čak stotinama miliona evra.

„Ove godine i prošle, to su rekordni iznosi novca. Našalio sam se i rekao sam Jorgovanki, Siniši i Milošu da to počnemo da vodimo kao strane direktne investicije, bićemo apsolutni šampioni“, rekao je Vučić novinarima u Medveđici, gde je prisustvovao manifestaciji „Dani proje i sira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari