NVO za Insajder: Vučić preko nas pokušava da diskredituje narodne proteste 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Advokat Jovan Rajić i predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak odbacili su navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su prošle i ove godine nevladine organizacije (NVO) u Srbiji dobile stotine miliona evra za njegovo rušenje.

Insajder piše da oni to smatraju „traženjem narodnih neprijatelja“ i pokušajem diskreditacije narodnih protesta navodno „nametnutih sa Zapada“.

Vučić je u subotu kazao da je za prethodnih šest-sedam meseci uloženo 78 miliona evra „u vrlo politički antidržavni nevladin sektor“ što pokazuje, kako je naveo, koliko su veliki pritisci na Srbiju.

Vučić je u Medveđici rekao i da je „ogroman je novac uložen u moje rušenje u poslednih sedam ili osam godina kada je bilo jasno da Srbija ide svojim nezavisnim, samostalnim putem“, navodeći da su to milijarde evra.

Rajić je kazao za Insajder da „organizacije dobijaju novac za realizaciju određenih projekata“, a taj novac, kako je kazao, „moraju da opravdaju kroz aktivnosti koje su sprovele – publikacije, događaje, edukacije“.

„Ne verujem da bi bilo koji donator dodelio sredstva nekoj organizaciji za projekat ’rušenje Vučića’ „, kazao je on, piše na sajtu Insajdera.

Ocenio da se kod izjave Vučića radi o „traženju narodnih neprijatelja“, a sektor NVO je „uvek siguran pogodak“.

„To se sada radi kako bi se protesti predstavili kao nešto što nije samoniklo i ne predstavlja stav naroda, već mu je nametnuto sa zlog Zapada“, kazao je Rajić.

Međak je kazao da je Vlada Srbije najveći primalac stranih para „i samim tim najveći ‘strani plaćenik’ „, „a SNS je pritom jedan od najvećih primalaca pomoći iz Nemačke“.

„Inače, sve što je (predsednik Vučić) pročitao u ‘izveštaju’ je javno dostupno u finansijskim izveštajima koji svaka NVO podnosi Poreskoj upravi (Srbije) svake godine“, napomenuo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari