O čemu su izveštavali mediji prošle nedelje: Ukrajina pobedila u Torinu, u Azovstalu borba još traje 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Luca Bruno)

Tokom analiziranog perioda (9 – 15. maj 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (22,35%), sledi društvo (17,80%), politika (15,91%), sport (14,02%), ekonomija (12,50%), hronika (9,85%), kultura (5,30%) i region (2,27%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (10,23%), Masters u Rimu (6,06%) i izbor za pesmu Evrovizije (4,55%).

Kriza u Ukrajini se kao dominantna tema izdvaja u rubrici svet. Ruske snage su nastavile sa intenzivnim napadima na čeličanu Azovstal, navodi se u najavama vesti.

O čemu su izveštavali mediji prošle nedelje: Ukrajina pobedila u Torinu, u Azovstalu borba još traje 2
Foto: Kliping

Ukrajina nastavlja da optužuje Rusiju da u napadima koristi fosfornu municiju, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je da je spreman za pregovore sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. Ono što je posebno uzdrmalo ruske vlasti u toku protekle sedmice je zvanični zahtev Finske da se pridruži NATO alijansi.

Ruski zvaničnici su izjavili da će biti primorani da „odgovore“ na potez susedne Finske da se pridruži NATO-u, a u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da bi taj potez ozbiljno naštetio bilateralnim odnosima, kao i bezbednosti i stabilnosti u severnoj Evropi.

U domenu tema iz rubrike društvo, u toku protekle nedelje je primarna bila obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i obeležavanje Dana Evrope za koji je centralna proslava bila organizovana u Novom Sadu – evropskoj prestonici kulture (2,65%).

Kad su u pitanju politička dešavanja, u toku prethodne sedmice je u medijskom fokusu bila vest o podnošenju zahteva Prištine za punopravno učlanjenje u Savet Evrope (3,03%).

Kao odgovor na to, Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su četiri države povukle priznanje Kosova.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum, preneto je u najavama vesti.

U fokusu sportskih događaja bio je Masters u Rimu. Mediji su pravovremeno izveštavali o mečevima na ovom teniskom turniru, a vodeći reket sveta, Novak Đoković, u finalu Mastersa u Rimu osvojio je prvi turnir u 2022. godini, savladavši grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa.

Među ekonomskim dešavanjima, u informativnim emisijama se izdvojila vest o poskupljenju struje (3,79%). Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, istakla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

Rubriku hronike obeležila je vest o dojavama da su postavljene bombe u tri tržna centra i Zoološkom vrtu u Beogradu (1,14%). U medijima je naglašeno da je iz MUP-a stigla potvrda da su dojave bile lažne.

„Pesma Evrovizije“ je tema koja se izdvojila u toku protekle sedmice u segmentu kulture. Nakon saopštavanja glasova stručnih žirija 40 zemalja, prvo mesto zauzela je Velika Britanija, ali je Ukrajina dobila 439 poena od publike i pobedila u ukupnom zbiru. Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta zauzela je peto mesto.

Rubriku region je obeležila vest da je u rumunskoj luci Konstanca potonula barža sa velikom količinom uglja iz Rusije koji je trebalo da bude dostavljen Srbiji (0,38%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari