O čemu Vojislav Koštunica pre 20 godina nije bio obavešten? 1Vojislav Koštunica Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Pre 20 godna dnevni list Danas objavio je izveštaj sa konfernecije za štampu Koalicionog izbornog štaba tadašnjeg predesedničkog kandidata iz DSS-a Dragana Maršićanina, pod naslovom „Koštunica nije bio obavešten?“

Ova konferencija za štampu je sazvana povodom saopštenja koje je dan pre toga izdao Dejan Mihajlov šef Koalicionog izbornog štaba Dragana Maršićanina, a u kojem je tadašnje članove Demokratske strnake i istaknute političare Borisa Tadića i Zorana Živkovića optužio da su znali ko je ubio premijera Zorana Đinđića.

Iako je to obećano, na ovoj konferenciji je umesto Dejana Mihajlova na pitanja novinara odgvarao tadašnji šef Izbronog šaba DSS-a Rade Obradović.

Novinare je najviše interesovalo pitanje da li je tadašnji premijer i predsednik DSS-a bio obavešten o sadržaju saopštenja Dejana Mihajlova, takođe člana DSS-a.

„Prekjučeršanje saopštenje Izbornog štaba Dragana Maršićanina u kojem se čelnici Demokratske stranke optužuju za ubistvo premijera Đinđića je saopštenje Štaba koje je preneo šef Štaba“, rekao je Rade Obradović na insistiranje novinara da odgovori na pitanje da li je premijer Vojislav Koštunica bio obavešten o pomenutom saopštenju.

Obradović je zatim dodao da je to saopštenje izdato kako bi se „stavila tačka na stvari koje se dešavaju“, a kako je to opisao izveštač sa ove konferencije sada već pokojni Bojan Tončev, ova njegova Obradovićeva izjava je izazvala smeh među okupljenim novinarima.

„Uputili smo sve one koji imaju šta da kažu nadležnim institucijama i da se ne zloupotrebljava tragedija“, rekao je tada Obradović.

Upitan je i o tome ko je ubio Zorana Đinđića i da li će počinioci krivičnog dela biti prijavljeni pravosudnim organima, na šta je rekao da to treba da se sazna od nadležnih institucija.

Naglasio je i da je koalicija koju su tada činili DSS, SPO – Nova Srbija i G17+ stabilna i da izborni štab Dragana Maršićanina funkcioniše beskprekorno.

To je ujedno bio i najčešći njegov odgovor na pitanja novinara, koje je između ostalog interesovalo i zašto se nije pojavio Dejan Mihajlov iako je to obećano.

„Već sam odgovorio na to pitanje“, rekao je Obradović novinarima kada su ponovo pokušali da saznaju da li je Vojislav Koštunica bio obavešten o sadržaju saopštenja u kojem se čelnici DS-a optužuju da su upoznati sa tim ko je ubio Đinđića.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs

Ipak, nikakvog konkretnog odgovora nije bilo, pa otud i prikladan naslov ovog izveštaja „Koštunica nije bio obavešten?“

„Izjave se daju nadležnim organima procesi su u toku, jedini način da se utvrdi prava istina, da se počinioci privedu pravdi je da se svi koji imaju bilo kakva saznanja obrate zakonom definisanim institucijama“, rekao je tada Obradović.

Novinari su zatim upitali zbog čega se toga ne pridržava Demokratska stranka Srbije, na šta je obradović odgovorio:

„Saopštenje je dovoljno jasno i ne treba ga dalje komentarisati“.

Na pitanje da li sukob između DS-a i DSS-a zbog saopštenja Dejana Mihajlova može da ide u korist tadašnjem predsedničkom kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću Obradović je odgovorio: „Marišćanin pobeđuje u drugom krugu“.

Iako je obradović tokom cele konferenicije tvrdio da je koalicija koju je predstavljao stabilna u antrfileu ovog izveštaja Bojana Tončeva se navodi da je G17+ uputio protest zbog saopštenja a SPO nije dao saglasnost, niti je učestvovao u sastavljanju tog teksta.

Danas će par brojeva kasnije nezvanično saznati da je Dejan Mihajlov uklonjen sa pozicije šefa Koalicionog izbornog štaba, što DSS tada nije hteo zvanično da saopšti jer nisu želeli da remete tok predizborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari