O fenomenu darovitosti 1

Šta je tačno darovitost, kako je prepoznati, kako se meri i da li postoji bolji termin od darovito dete? Da li je darovitost nasledna osobina?

Kako biti uspešan roditelj darovitom detetu?

Koje su karakteristike a koji potencijalni problemi darovite dece?

Da li je dete darovito ili samo pametno? Koji su problemi darovite dece u komunikaciji sa vršnjacima i kako ih prevazići?

Šta roditelji treba da zahtevaju od škole… samo su neka od pitanja kojima se bavi obimna i sveobuhvatna knjiga Daroviti dete (Brižno, hrabro i kreativno roditeljstvo) Džejmsa T. Veba, Dženet L. Gor, Edvarda R. Amenda i Arlena R. Devrisa, koju je nedavno objavio novosadski Peihopolis Institut u prevodu Mione Majstorović.

Knjiga je namenjena pre svega roditeljima, ali i nastavnicima, pedagozima, psiholozima, vaspitačima i stručnim saradnicima u vrtićima i školama.

Mnogo je izazova i pred roditeljima i pred obrazovnim sistemom – fenomen darovitosti zahteva prepoznavanje, razumevanje, prihvatanje, negovanje, podsticanje, razvijanje, usavršavanje.

Biti jedinstven i različit, a ipak želeti da pripadaš grupi vršnjaka i društvu može biti težak zadatak.

Roditeljstvo darovitom detetu je usamljeno iskustvo a ova knjiga će brojnim savetima i objašnjenjima pomoći roditeljima da bolje shvate i podrže svoje darovito dete na sve načine – akademski, socijalno i emotivno.

Džejms T. Veb jedan je od najuticajnijih američkih psihologa u oblasti darovitosti, osnivač je Nacionalne organizacije SENG koja se sistematski bavi darovitošću, autor je više knjiga.

Dženet L. Gor je konsultatnt i voditelj radionica za darovite, Edvard R. Amend je klinički psiholog fokusiran na emocionalne, socijalne i obrazovne potrebe darovitih, a Arlen R. Devris je višegodišnji konsultant za obrazovanje darovitih i talentovanih u javnim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari