O izgradnji, negovanju, gubljenju i vaspostavljanju poverenja 1

Kada verovati a kada sumnjati? Kako da nam drugi više veruju? Da li postoji kolektivna kriza poverenja? Koja je veza između pravde i poverenja?

Kako nepoverenje dovodi do agresije, usamljenosti, alkoholizma… Kako roditelji utiču na poverenje dece?

Sve su ovo pitanja na koje odgovore traži Ken Dž. Rotenberg u knjizi Psihologija poverenja – Zašto verujemo ljudima? koju je nedavno objavio novosadski Psihopolis, u prevodu sa engleskog Jadranke Đerić Počuča. Polazeći od toga da je najvažnije ljudske odnose nemoguće zamisliti bez poverenja, autor se oslanja na širok spektar naučnih istraživanja poverenja. “Poverenje je temelj zdrave i zrele ličnosti, kao i najvažnijih međuljudskih odnosa, između roditelja i dece, romantičnih i bračnih partnera, prijatelja, kolega, poslovnih partnera, pa sve do međunacionalnih odnosa.

Autor je sažeo brojna istraživanja u zanimljivu, preglednu i obuhvatnu knjigu o izgradnji, učvršćivanju, negovanju, gubljenju i vaspostavljanju poverenja”, ocenjuje ovu knjigu psiholog, prof. dr Žarko Trebješanin.

Ken Dž. Rotenberg profesor je psihologije na Univerzitetu u Kilu, u Velikoj Britaniji. Naučnim istraživanjem aktivno se bavi duže od četrdeset godina, posebno ga zanima poverenje u detinjstvu i adolescenciji. Napisao je četiri knjige i više od stotinu radova. Nakon nedavno objavljene knjige Psihologija vršnjačkog nasilja ovo je druga knjiga iz serijala Psihologija svega (The Psychology of Everything, Routledge), koji ruši mitove o nekim najvažnijim životnim pitanjima kao što su tuga, moda, društvene mreže, seks, poverenje… Sledeći naslov u serijalu, kako najavljuje izdavač, je Psihologija mode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari