O izručenju Bogićevića Crnoj Gori odlučuje Specijalni sud 1Foto:Freeimages/Jason Morrison

Viši sud u Kragujevcu oglasio se nenadležnim za odlučivanje o molbi Crne Gore za izručenje srpskog državljanina, Kragujevčanina Predraga Bogićevića.

Predmet je prosleđen na odlučivanje Specijalnom sudu u Beogradu, rečeno je juče novinarima u tom sudu. Prethodno je, kao što je naš list već pisao, Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo rešenje kojim je kragujevački Viši sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi i naložio ponovno odlučivanje.

U Višem sudu u Kragujevcu juče, međutim, za naš list kažu da se 13. februara taj sud oglasio nenadležnim i spise predmeta prosledio nadležnom sudu u Beogradu. Dodaju i da je Bogićević i dalje u pritvoru, nasuprot zahtevu branioca, porodice i rukovodstva kragujevačkog ogranka Ravnogorskog pokreta, čiji je funkcioner, da se pusti na slobodu.

Specijalni sud u Beogradu je, kao što su mediji već preneli, 9. februara odbio kao neosnovanu molbu za izručenje drugog srpskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži takođe zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Za razliku od Bogićevića, Ristiću nije određivan pritvor, već konačnu sudsku odluku čeka na slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari