U Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi otvorena je izložba fotografija o običajima, verovanjima i životu Vlaha u oblasti Mlave.

Pored velikog broja građana, otvaranju izložbe prisustvovali su narodni poslanik Slobodan Perić, predsednik nacionalnog saveta Vlaha i opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević, sekretar nacionalnog saveta Vlaha i načelnik opštinske uprave Petrovac Bojan Modrlanović sa saradnicima. Izložbu je svečano otvorila direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović.

Ona je napomenula da biblioteka ovu izložbu priređuje u okviru projekta „Buđenje svesti o nacionalnoj pripadnosti i kulturi Vlaha sa fokusom na mlade“, koji opština Petrovac na Mlavi realizuje u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom.

-Čast nam je što je i petrovačka biblioteka deo velikog regionalnog projekta o zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina. Kako se biblioteka svakodnevno trudi da privuče što veći broj čitalaca svojim raznovrsnim kulturnim programima tako smo i ovog puta sa radošću prihvatili zadatak prikupljanja dokumetarnih fotografija koje svedoče o običajima, svakodnevnom životu i interesovanjima Vlaha na ovim prostorima. Vlasi su kao najbrojnija nacionalna manjina na ovim prostorima vekovima prisutni. Kao narod koji je izuzetno prilagodljiv i otvoren, u suživotu sa srpskim stanovništvom kroz trgovinu, ljubav i pesmu mnoge su se stvari izmešale. Ali je autentičnost Vlaha kao naroda koji ima svoj jezik, muziku, folklor i običaje nesumljivo opstao. Mi smo pokušali da kroz dokumetarne fotografije ispričamo priču o vlaškoj kulturi. O najmuzikalnijem narodu koji živi u našoj opštini. Kažu da slika govori više od reči. I često je zaista tako. Zato je biblioteka zabeležila i nekoliko prizora sa manifestacija koje se održavaju u opštini Petrovac na Mlavi tokom godine, u naseljima u kojima živi pretežno vlaško stanovništvo, kazala je direktorka Danijela Božičković Radulović na otvaranju izložbe.

Deo materijala, onog najreprezentativnijeg, možete pogledati na ovoj izložbi, a onaj drugi deo koji je tokom godine prikupljan, kao i sav dokumetnarni materijal prikupljen u okviru projekta „Buđenje svesti o nacionalnoj pripadnosti i kulturi Vlaha sa fokusom na mlade“ od strane svih učesnika projekta čuva se u bazi podataka kulturne baštine Vlaha u Kulturno prosvetnom centru u Petrovcu na Mlavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari