O ljubavi, kazni, strasti i iskustvu srednjeg doba 1

Roman jednog od najpoznatijih savremenih slovenačkih pisaca Janija Virka Ljubav u vazduhu objavljen je nedavno u izdanju Arhipelaga, u prevodu sa slovenačkog jezika Ane Ristović.

Junak ovog romana sredovečan je muškarac kome se neočekivano raspao brak.

On ostaje sa ćerkom i pokušava da osmisli život koji mu se srušio na glavu.

Posvećen ćerki, razapet između obaveza u školi u kojoj radi i muzičke karijere s bendom s kojim nastupa po klubovima, između Slovenije u kojoj živi i Meksika u koji mašta da ode, između propalog braka i novih ljubavi u koje s vremena na vreme uplovljava, Virkov junak traga za ljubavlju koja mu izmiče i za razumevanjem koje pokušava da dobije od drugih i da pruži drugima.

Ljubav u vazduhu je uzbudljiv roman o ljubavi i kazni, o strasti i praznini, o muzici i iskustvu srednjeg doba.

Junak romana Blaž, ljubitelj Santane i Markesa, usamljeni čovek u potrazi za ljubavlju, nije samo junak našeg doba već je i junak naše svakodnevice.

Njegovi pokušaji da ostvari ljubav, krećući se od jedne do druge veze, što ga na kraju dovodi do meksičke tekile, pokazuju se kao nešto neizvesno i neuhvatljivo, poput ljubavi u vazduhu.

Virk je vrhunski pripovedač koji u malim događajima u svakodnevici oblikuje složene, zanimljive i podsticajne priče iz savremenog života.

U Ljubavi u vazduhu ispričana je jedna takva vrtložna priča puna preokreta i podsticajnih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari