Grad Požarevac je domaćin učesnicima regionalne radionice koja se održava u okviru projekta „Implementacija prioriteta u oblasti ljudskih prava i zaštite nacionalnih manjina“ pod pokroviteljstvom Ministrastva za ljudska i manjinska prava i Evropske unije.

Skup je otvorio državni sekretar nadležnog Ministarstva, Jan Sabo, a učesnike je pozdravio vodja projektnog tima, Džon Rajt kao i eksperti EU za ovu oblast Meri Volš i Bazil Henri.

Inače, projekat je finansiran od strane EU iz programa predpristupne pomoći IPA 2007 u vrednosti od 1,5 miliona evra.

Cilj projekta je osnaživanje institucionalnih kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou da vrše koordinaciju, monitoring i evaluaciju načina na koji se ostvaruje i unapredjuje zaštita ljudskih i manjinskih prava u republici Srbiji ispunjavajući na ovaj način obaveze koje proizilaze iz članstva u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope. Prethodnih meseci održani su konsultativni sastanci sa predstavnicima gradskih uprava i lokalnih samouprava u odabranim regionalnim centrima kako bi zajedničkim naporima bile identifikovane potrebe njihovih zaposlenih u ovoj oblasti. Tokom oktobra održava se prvi ciklus radionica za zaposlene u lokalnim samoupravama gde će se zajednički raditi na medjunarodnoj, evropskoj, republičkoj i lokalnoj dimenziji zaštite ljudskih i manjinskih prava kao i na poboljšanju razmene informacija i mehanizama rada. Radionice će obuhvatiti 5 regionalnih centara : Požarevac, Niš, Vranje, Kraljevo i Novi Sad a očekuje se učešće više od 100 zaposlenih iz 35 lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari