O medijima, odgovornosti, novim generacijama i aktivizmu 1

U okviru završnog programa obeležavanja jubileja – 100 godina bilateralnih diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske, Ambasada Švedske dovodi u Beograd dve izuzetne gošće iz Stokholma i omogućava beogradskoj publici da ih upozna i čuje njihovo iskustvo, ideje i perspektive.

Helen Larsson Puset, nekadašnja savetnica za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, ponovo dolazi iz Stokholma u Srbiju posebno za ovu priliku, i u okviru događaja Dialog Club, vodiće prisutne kroz dve zanimljive teme: mediji u savremenom dobu, njihova odgovornost i potencijal, i učešće novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva.

 Ona je, tokom svog višegodišnjeg mandata u Srbiji, pokrenula i podržala brojne teme dragocene za domaću kulturnu, umetničku i kreativnu scenu poput uloge muzeja u društvu i prava dece na kulturu i obrazovanje, i osnaživala kulturnu razmenu kako kroz saradnju profesionalaca iz ove dve zemlje tako i kroz umetničke rezidencije. Kroz to su ojačane inicijative poput “Create in Residence” Nove Iskre i Krokodila, saradnja sa Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, kao i „Kreativno mentorstvo”, a Kulturni centar „Grad” je često bio važan partner.

“Dialogue Club” jedno je od dešavanja u okviru završnog programa obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, a ideja je da se program nastavi u 2018. godini, osvetljavajući različite relevantne teme za oba društva.

 Prvi ”Dialogue Club” će se održati 29. novembra u Kulturnom centru „Grad” u ulici Braće Krsmanović br. 4 i sastojaće se iz dva jednočasovna razgovora, koja će Helen Larsson Puset moderirati. Razgovori će biti na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, ali je neophodno rezervisati mesto danas na: https://goo.gl/forms/0plxfbOIZgplOLys2

Sa Gunilom Sindstrand (novinarka, predsedavajuća švedskim Nacionalnim umetničkim savetom i članica Odbora za javni radijski servis Sveriges Radio, kao i Odbora državnog univerziteta) razgovaraće Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme” i dobitnica nagrade „Osvajanje slobode” za 2017. godinu.

Razgovor će započeti na temu izazova medijske scene u Švedskoj, Srbiji i globalno, aktuelnih inicijativa za slobodu medija, pitanja cenzure, etike, objektivnosti i odgovornosti medija i novinara ali i potencijala za društveni uticaj i promene. Šta može da se učini i kuda dalje?

U drugom razgovoru, Sanja Kljajić, dopisnica Dojče vele i aktivistkinja pokreta Podrži RTV, predstaviće aktivistkinju Lindu Skugsbi, članicu kolektiva Frishuset, jednog od najvažnijih centara omladinskog aktivizma i razvijanja potencijala mladih u Švedskoj.

Koliki je potencijal, a kakav položaj mladih u Švedskoj, Srbiji i u svetu? Koji su alati za promene u društvu – protesti, novi mediji, kreativno delovanje, sport? Koje primere dobre prakse možemo da navedemo kao inspirativne?

 „Nadamo se da ćemo uspeti da istaknemo značaj otvorenih, direktnih i konstruktivnih razgovora o temama koje su relevantne za otvorena društva u Evropi danas”, navode organizatori programa koji se nastavlja na sjajna iskustva koja je Ambasada Švedske imala u Srbiji, posebno na „Klub ponedeljkom”, seriju diskusija koja se u Muzeju nauke i tehnike održavala tokom 2011. godine.

Cilj „Kreativnog mentorstva” je da podrži i osnaži perspektivne i izuzetne profesionalce u oblasti kulture i medija mlađe generacije i da im pruži prostor i alate da utiču na svoju profesionalnu zajednicu, ali i šire društveno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari