O pravoj prirodi građanskog rata 1

Antiratni roman Jebo sad hiljadu dinara autora Borisa Dežulovića, čija radnja počiva na komediji zabune, nedavno se pojavio u izdanju Lagune, kao šesta knjiga u ediciji bez prevoda ovog izdavača.

Reč je o jezgrovitom, dinamičnom i gorko-ironičnom delu, čiji vešto zamišljen zaplet zapravo govori o pravoj prirodi građanskog rata koji se vodio na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Srbija ne veruje šta vidi, nećete verovati ni vi: šestorica pripadnika Armije BiH u tajnoj misiji, odeveni u uniforme neprijateljske vojske, susreli su šestoricu neprijateljskih vojnika u tajnoj misiji, odevenih u uniforme Armije BiH. A onda se desilo ovo“, objašnjava autor šta čitaoce očekuje u ovoj knjizi.

Dve grupe vojnika, dakle, hrvatska i bošnjačka, 29. avgusta 1993. naći će se jedna drugoj na nišanu ne znajući pri tome koga na nišanu drže.

Obe grupe, naime, doći će na vrlo originalnu ideju da za potrebe tajnog zadatka obuku neprijateljske uniforme.

Tako će potpuno obesmisliti najvažnije pitanje u svakom ratu: „Ko su naši a ko njihovi? Dok pokušavaju da smisle razrešenje pat-pozicije, dvanaest vojnika prepričavaju dogodovštine iz prošlosti. Na obe strane spominju se ista mesta, isti događaji i ličnosti zbog čega njihov položaj postaje još besmisleniji i apsurdniji.

Boris Dežulović rođen je 1964. u Splitu. Karijeru u novinarstvu započeo je 1977, a bio je urednik, istraživački novinar, kolumnista, ratni reporter i komentator u brojnim novinama i časopisima. Knjige, pripovetke, pesme i eseji prevođeni su mu na nemački, italijanski, francuski, engleski, grčki, poljski, ukrajinski, slovenački i makedonski jezik. Živi i radi u jednom malom ribarskom selu između Trsta i Dubrovnika gde ilegalno peče rakiju, lovi ribu i povremeno zapisuje stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari