O šajkama i šajkašima na predavanju u zrenjaninskom muzeju 1Foto: muzej zrenjanin

Brodomodelar Zlatko Pajić iz Smedereva, koji je za više od 30 godina, koliko se bavi modelarstvom, izradio preko 50 maketa brodova, održaće predavanje u Zrenjaninu o brodovima koji su se koristili na banatskim rekama.

Reč je o lakim i brzim brodovima poznatijim kao šajke, a njihova mornarica, odnosno posada poznata je pod nazivom šajkaši.

Upotrebljavali su ih Srbi u Vojvodini, Mađari i Turci na Dunavu i Kozaci na Dnjepru. Manji brodovi su koristili vesla, a veći su bili jedrenjaci koji su svojim izgledom najviše podsećali na male galije.

Šajke su bile okretne i kao takve idealne za patroliranje i brze prepade. Obično su imale naoružanu posadu koja je, u zavisnosti od veličine šajke, mogla da ima i do 30 ljudi.

Na vrhu šajke se obično nalazio top. Na prostorima Vojvodine prvi put su se počele upotrebljavati za vreme turskih upada u Ugarsku, a u Austrijskom carstvu su se koristile sve do 19. veka.

Predavanje pod nazivom „Plovidba banatskim rekama“ biće održano kao prateći sadržaj aktuelne izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici”, sa posebnim naglaskom na segment izložbe posvećenom plovidbi Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine, kao i plovidbi Šajkaške flotile.

Sem predavanja, posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin imaju priliku da pogledaju modele brodova koje je načinio ovaj brodomodelar, koji izrađuje modele brodova koji su plovili Dunavom u poslednjih pet vekova.

Predavanje se održava u petak, 10. marta 2023. godine, u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari