O tiranima i ljudima

STUDIJA

Ostavite komentar


  1. Šekspira nije bilo u Francuskoj, Španiji, Rusiji,…, već u Engleskoj – zato što oni nikada nisu ispadali iz koloseka savremenosti; univerziteti Oksford (1185.) i Kembridž (1230. ) i parlament – omogućili su Englezima da budu gospodari svojih vekova te da budu narod koji je svuda „stizao pre budućnosti“. U kulturnu matricu Engleza ugrađeno je da vertikalna i horizontalna prohodnost u društvu mora podlegati strogo empirijskom regulativnom principu: praktično postignutim rezultatima. Od Roberta Grosetestea, Rodžer Bekon,…, do Fransisa Bekona (čije su ideje trebali da razviju Huk i Njutn) tu je rođena ideja o tome da se grčka kontemplacija i hrišćansko spasenje zamene jednom AKCIJOM “nagađanja i pobijanja”. Znanje – može postojati samo u matematici – sve ostalo podleže empirijskom – „prosuđivanju“. Smisao života i naša orjentacija u stvarnosti – tu je kod Engleza – sa Boga – preneta na – čoveka. Norme i vrednosti društva nisu od Boga nego da su stvar voljne prirode – stvar su konvencije. Iz ove vizure treba tumačiti i Šekspirove sociološke pouke iz njegovih drama.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.