Filmski reditelj Emir Kusturica najavio je da će uz pomoćaustrijske organizacije Četiri šape, u blizini Mokre gore, u kanjonu Belog Rzava na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, uskoro početi gradnja prihvatilišta za medvede. Kusturica je objasnio da će prihvatilište zahvatati oko petnaest hektara unutar Parka prirode Mokra gora, te da će u njemu moći da bude smešteno tridesetak medveda iz zooloških vrtova i onih koje su maltretirali mečkari.

Tara je poznata kao prirodno stanište ovih životinja, pa je to i razlog što je upravo to područje odabrano, kako je Kusturica rekao, za „starački dom za medvede“.

– To će biti zamena za prirodni ambijent, pošto svi medvedi koji su bili u zoološkim vrtovima ili su maltretirani nisu u stanju da se vrate u prirodu. U saradnji sa Ministarstvom ekologije učinićemo sve da se oni do kraja života osećaju kao da su u svom ambijentu – rekao je Kustirica, direktor Parka prirode Mokra gora, dodavši da je austrijska organizacija obezbedila milion evra, koliko je potrebno za taj projekat.

Objašnjavajući da bi prihvatilište trebalo da bude regionalno, on je rekao da je potrebno da se izgradi velika ograda i upravna zgrada, a da će u njemu biti angažovano dvanaestoro ljudi.

Navodeći da je „pretpostavka da u Albaniji pored svake kafane ima po jedan medved koji čeka da bude maltretiran i da sličnih slučajeva ima u Bosni“, Kustirica je rekao da će uskoro u prihvatilište stići tri mečke, koje su nedavno oslobođene u Požarevcu i Kruševcu, a potom prevezene u prihvatilište u Bugarskoj.

– One su bile kod mečkara, a nakon oporavka u privhatilištu u Bugarskoj biće vraćene u Srbiju. Njihovo oslobađanje sprovedeno je u akciji Ministarstva ekologije, Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, austrijske organizacije Četiri šape i Gorana Grujina iz Svilajnca, koji se brinuo o tim medvedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari