Oglasio se načelnik pedijatrije u OB Pančevo gde je bila smeštena beba u "horor sobi" s buđavim zidovima 1Foto: Lazar Mina Briza

Fotografija bebe stare mesec dana koja leži u metalnom krevetiću u bolničkoj sobi Opšte bolnice Pančevo, okružena zidovima na kojima su vidljive fleke i čitav ambijent izaziva jezu, preplavila je društvene mreže.

Otac bebe, prema objavljenim informacijama, Vladimir Toškov iz Pančeva, koji je postavio tu fotografiju na društvenu mrežu X, a kasnije se ona našla i u pančevačkim Fejsbuk grupama, hteo je tako da alarmira javnost objavom u kakvom su stanju pojedine sobe na dečjem internom odeljenju u pančevačkoj bolnici.

Načelnik pedijatrije OB Pančevo Slobodan Prodanović potvrdio je za Danas da je beba bila smeštena u tu jednokrevetnu sobu zajedno sa majkom, ali je rekao da je to bilo privremeno, u bivšem kovid odeljenju, takozvanoj izolaciji, jer su beba i mama bile kovid pozitivne.

Beba danas ide kući

„Sada su dobro i biće otpuštene danas iz bolnice. Primljene su u nedelju ujutru. Tokom noći spremačice nisu radile, te je ta soba, čija se fotografija delila na mrežama, bila jedina koja je mogla brzo da se pripremi za privremeni smeštaj pacijenata na nekoliko sati, dok se nije sredila veća, adekvatna soba po protokolima za boravak obolelih. Ni u jednom momentu zdravlje bebe i mame nije bilo ugroženo dok su u toj jednokrevetnoj sobi boravile do premeštanja u drugu“, naglašava on.

Sa druge strane, otac te bebe objasnio je za medije da su njegove žena i kćerka smeštene prethodnog vikenda, jer je dete imalo povišenu temperaturu.

„Posumnjali su na kovid i testirani su i dete i majka. Majka koja nije imala nikakve simptome bila pozitivna na kovid, a dete nije. Pošto je, prema simptomima, pretpostavljeno da i beba ima kovid, zadržane su u bolnici, a beba je smeštena u izlovanu sobu u delu pedijatrije, koji je namenjen majkama i deci koji su zaraženi kovidom. Na fotografiji izgleda grozno, a uživo izgleda još gore. Takav je u principu taj ćošak iznad kreveta za bebu. Posle sam saznao da oni imaju problem sa krovom. Fotografija ne može da vam prenese taj užas, taj smrad i vlagu“, kazao je, između ostalog, on.

Pošto su se pojavile fotografije na mrežama, doktorka u penziji Slavica Plavšić, koja živi u Pančevu, kako je objavljeno, angažovala se da beba bude premeštena u adekvatniju bolesničku sobu.

Istovremeno, načelnik pedijatrije Prodanović potvrđuje reči oca da su beba i mama pozitivne na kovid primljene u nedelju rano ujutru.

Izolacija tokom pandemije

„U pitanju je odeljenje koje je tokom pandemije kovida primalo inficirane pacijente i služi za izolaciju. Posle zatvaranja nije bilo korišćeno, a jedina soba u koju je mogla da bude smeštena beba sa mamom bila je ta jednokrevetna, ali samo do trenutka dok se druga bolesnička soba nije očistila, oribala i spremila po protokolima za prijem i boravak pacijenata. Obe pacijentkinje bile su kovid pozitivne. Beba je bila privremeno smeštena u toj sobi. Za razliku od te sobe, druge bolesničke sobe su bolje, ali je trebalo veremena da se očiste i srede“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, majka je bila zadovoljna smeštajem u drugoj sobi.

„Na mrežama je bilo puno laži i uvreda za mene lično. Inače, na fotograiji prostor izgleda mnogo gore nego što je u realnosti. Tokom poslednjeg nevremena oštetio se oluk, prokišnjavalo je i to je fleka koja se vidi. Nije buđav zid, već se vidi žuta fleka od vlage. Nismo mogli da krečimo dok se to nije osušilo. Nije ništa tu neprijatno mirisalo. Nikakva šteta nije učinjena po zdravlje bebe i mame jer one danas idu kući“, ocenio je Prodanović.

Na pitanje Danasa da li je praksa da ljudi koji nisu zaposleni u ustanovi mole zaposlene da premeštaju pacijente iz zobe u sobu, on kaže da to nije moguće ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi, pa i u OB Pančevo, da je bio u kontaktu „s obe bake male bebe sve vreme „, kao i da su mama i beba prebačene u drugu sobu čim je ona bila spremna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari