Obraćajući se naciji koja se suočava sa najtežom ekonomskom krizom u proteklih nekoliko decenija, predsednik SAD Barak Obama jednostavno je pokušao da umiri građane rečima: „Mi nismo zabušanti“. Bez obzira na probleme, novi predsednik je u svom prvom govoru pred poslanicima oba doma Kongresa apelovao na naciju da ekonomsku krizu posmatraju kao razlog za povećanje njihovih ambicija. „Dok naša ekonomija može biti oslabljena a naše poverenje uzdrmano, i iako živimo u teškim i neizvesnim vremenima, želim da svaki Amerikanac ima na umu sledeće: „Mi ćemo povratiti zemlju koja će postati jača nego ikada ranije“. On je istakao da je prošlo vreme ekstravagantnog trošenja.

Obama je istakao da su SAD stigle do „dana svođenja računa“ posle godina kratkovidih ekonomskih odluka. Amerikancima je obećao da su bolji dani pred njima. Obama je tmurnu procenu ekonomskih nevolja zemlje uravnotežio rečima nade i poleta koje su bile obeležje njegove izborne kampanje. Rekao je da će defecit skresati za polovinu tokom svog prvog četvorogodišnjeg mandata, okončanjem rata u Iraku i ukidanjem nekih poreskih olakšica koje je Bušova vlada dala bogatima i utvrdio da se u narednih deset godina može uštedeti 2.000 milijardi dolara.

Krajnje optimističnim rečima, Obama je svoj govor započeo izlaganjem svog plana koji podrazumeva otvaranje 3.5 miliona novih radnih mesta, stabilan kreditni sistem, bolje škole, reforme zdravstvenog sistema, veće oslanjanje na domaće izvore energije. Priznao je da će biti potrebne milijarde dolara za stabilizaciju bankarskog sistema. Obama je spomenuo da je cilj nedavno usvojenog ekonomskog paketa od 787 milijardi dolara „vraćanje ljudi na posao i stavljanje novca u njihove džepove, a ne zato što ja verujem u veću državu“. Obama je iskoristio priliku da sadašnji trenutak i izazove sa kojima se Amerika suočava uporedi sa vremenom koje je prošlo. Podsetio je na Abrahama Linkolna, Frenklina Ruzvelta i druge predsednika koji su pronašli nadu usred opasnosti, za koje je rekao da bi trebalo da budu vodilja za danas.

Govor je bio protkan odlučnim, duhovitim ali i nešto dirljivijim momentima. Istakao je da nijedna politička partija nije oslobođena od odgovornosti za uslove u kojima se nacija trenutno nalazi. Obamin govor koji je trajao gotovo sat vremena bio je 61 put prekidan aplauzima. U sali Predstavičkog doma Kongresa SAD dočekan je ovacijama i trebalo mu je 15 minuta da se do govornice probije kroz poslanike koji su želeli da pozdrave dolazak prvog crnog predsednika SAD u Kongres koji su sagradili robovi.

Gari Lok kandidat za ministra trgovine

Američki predsjednik Barak Obama predložio je juče Gerija Lokija, prvog Amerikanca kineskog porijekla na funkciji američkog guvernera u istoriji SAD, za novog ministra trgovine.“Geri je pravi čovjek za funkciju ministra trgovine“, rekao je Obama tokom objavljivanja zvaničnog saopštenja o izboru Lokija u Bijeloj kući. Loki, koji je unuk kineskog imigranta, bio je na funkciji guvernera države vašington u periodu između 1997. godine i 2005. On je Obamin treći izbor po redu za ministra trgovine. Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari