Senatorka Hilari Klinton objavila je juče da će se povući iz trke za predsedničku nominaciju demokrata i podržati svog dosadašnjeg rivala Baraka Obamu, koji je još u utorak prikupio dovoljan broj glasova delegata za osvajanje nominacije, nakon poslednjih preliminarnih izbora u Južnoj Dakoti i Montani.

Senatorka Hilari Klinton objavila je juče da će se povući iz trke za predsedničku nominaciju demokrata i podržati svog dosadašnjeg rivala Baraka Obamu, koji je još u utorak prikupio dovoljan broj glasova delegata za osvajanje nominacije, nakon poslednjih preliminarnih izbora u Južnoj Dakoti i Montani. Klintonova je javno priznala poraz i najavila da će u subotu zvanično podržati Obamu. Takmičarka za osvajanje nominacije za predsednika SAD, jaka Hilari koja je samo pre 17 meseci tvrdila kako je ona sigurni osvajač nominacije demokrata, povlači se uz skromni poziv na jedinstvo partije. Klintonova je u svom govoru, takođe, apelovala na neka da zaraćene demokrate da se usredsrede na novembarske izbore ne bi li se naneo poraz republikancu Džonu Mekejnu. Istina je, međutim, da nije imala velikog izbora.

Karter: Tiket Obama-Klinton bio bi velika greška

Vašington – Barak Obama ne bi trebalo da odabere Hilari Klinton za svog potpredsednika, izjavio je za britanski Gardijan bivši predsednik SAD Džimi Karter. „Mislim da bi to bila velika greška“, kaže Karter i dodaje da bi se na taj način akumulirali svi negativni aspekti dvoje kandidata. Bivši predsednik koji je formalno podržao Obamu naveo je rezultate istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da 50 odsto američkih birača gaji negativan stav prema Hilari Klinton. Izjava Kartera, čiji se stav visoko ceni u krugovima demokratske partije, usledila je nakon spekulacija da je u toku razmatranje opcije Obama-Klinton tiket. Bliski saveznik Klintonove i prijatelj Leni Dejvis, napisao je na vebsajtu direktnu poruku Obamu apleujući na njega da odabere svoju rivalku za potpredsednika. Karterova izjava mogla bi usporiti ceo proces, smatraju analitičari. „Ono što je Obami potrebno jeste osoba koja može da nadomesti sve njegove prethodne nedostatke, njegovu mladolikost i nedostatk iskustva u vojnim i međunarodnim poslovima“. Iz tog razloga, kaže Karter, favorit bi bio Sem Nun, bivši predsednik oružane službe Senata, koga veoma cene i poštuju u Džordžiji. Karter je dodao da postoje i mnoge druge demokrate sa sličnim kvalitetima primerenim za mesto potpredsednika.

„Senatorka Klinton biće domaćin događaja demokrata u Vašington disktriktu u subotu kada će se zahvaliti svojim pristalicama i zvanično podržati Obamu“, kaže se u saopštenju iz njenog tabora. Događaj je prvobitno planiran za petak, ali je pomeren za subotu kako bi se omogućilo da pristalice dođu u što većem broju.
Analitičar Skaj njuza Džon Kristofer Bua kaže da saopštenje Klintonove nije neočekivano. „Ostaje da se vidi da li će ona i suprug Bil Klinton u narednih nekoliko dana ponuditi svoju iskrenu podršku ili će iskoristiti priliku da legalno ostane u kampanji pre nego što delegati u Deneveru u avgustu i zvanično ne odaberu Obamu za kandidata“.
U međuvremenu, oformljen je tročlani panel Obame, koji će odlučiti ko će biti potpredsednik na izbornom tiketu demokrata, u sledećem sastavu: Karolina Kenedi, ćerka predsednika Džona Kenedija, bivši generalni tužilac Erik Holder i Džim Džonson, koji je obavljao sličan zadatak i za predsedničkog kandidata Džona Kerija 2004. „Senator Obama je zadovoljan zbog izbora tri talentovana i odlučna pojedinca koji će voditi ovaj rigorozni proces“, izjavio je Bil Barton, portparol senatora iz Ilinoisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari