Predsednik SAD Barak Obama konačno će dobiti dugo željenu priliku da se sastane sa bliskoistočnim liderima tokom svog ovonedeljnog debija u UN. Bela kuća je objavila da će Obama danas ugostiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lidera Palestinske uprave Mahmuda Abasa tokom svog prvog nastupa na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

Obama, naime, izvodi pažljivo osmišljen „diplomatski ples“, kažu analitičari. Američke diplomate iza kulisa imaju pune ruke posla, budući da ulažu napore da „nastup“ njihove zvezde na svetskoj sceni ne pokvari neprijatni susret sa libijskim i iranskim liderima, pukovnikom Muamerom Gadafijem i Mahmudom Ahmadinedžadom.

Kako je ranije najavljeno, Obama će se sutra prvi put obratiti Generalnoj skupštini UN koju čine 192 zemlje. Od njega se očekuje da proglasi potpuni angažman Vašingtona sa UN nakon osam godina vladavine međunarodno nepopularne administracije Džordža Buša. Sjuzan Rajs, Obamin ambasador pri UN, ovako je sumirala njegov govor:“Svi imaju odgovornost. SAD ponovo vodi, i mi tražimo od drugih da im se pridruže“.

Prvi crni predsednik Amerike, koji planira da pozove crne afričke lidere na ručak, ima status slavne ličnosti u UN. Njega će delegati verovatno dočekati velikim aplauzom, za razliku od Buša koji je naišao na hladan prijem prisutnih na sednici UN, te često ume da o tome govori kao o poseti „muzeju voštanih figura“. Pre nego što održi govor, Obama će se sastati sa Alijem Treikijem, bivšim šefom libijske diplomatije, koji je ove godine predsednik Generalne skupštine.

Američke diplomate su se, međutim, konsultovale sa zvaničnicima zaduženim za protokol UN o tome kako da se putevi Obame, koji je oštro kritikovao Škotsku zato što je pustila na slobodu Abdula Baseta Alija al Megrahija, koji je optužen za slučaj Lokerbi, ne ukrste sa putevima Gadafija u prostorijama Generalne skupštine. Plan je da se za njih obezbede različiti ulazi i izlazi s podijuma.

Međutim, Obama će teže izbeći ponižavajuće rukovanje sa Gadafijem kada kao prvi predsednik SAD bude predsedavao specijalnom sednicom petneastočlanog Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti reči o inicijativi za neširenje nuklearnog naoružanja. Oni će sa britanskim premijerom Gordonom Braunom sedeti za stolom na samo nekoliko mesta jedan od drugog.

Ovonedeljna sednica jedna je od najsadržajnijih u proteklih nekoliko godina jer su mnogi lideri na usputnoj stanici u Njujorku na putu ka Pitsburgu gde će u četvrtak uveče i u petak biti održan samit G-20. Na zasedanju Generalne skupštine u toku jednog dana će pored Obame i Gadafija između ostalih govoriti i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, kineski lider Hu Đintao, Braun, francuski predsednik Nikola Sarkozi, italijanski premijer Silvio Berluskoni i Mahmud Ahmadinedžad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari