I to je, valjda, jednom moralo da dođe na red. Posle ko zna koje po redu krize prouzrokovane nuklearnim izazovom iz Pjongjanga – izazova koji se ciklično ponavljaju već decenijama – SAD su se našle pred nikad većim iskušenjem da okrenu list i silom reaguju na „nikad ozbiljniju pretnju medjunarodnoj bezbednosti koju ponovo demonstrira ničim izazvana Severna Koreja“ (Stejt department).

Ove teške reči i, potencijalno, izuzetna teška odluka zapale su administraciji koja je jedva sastavila četiri meseca u Beloj kući i njenom predvodniku koji je došao na čelo najmoćnije sile sveta zahvaljujući, dobrim delom, i svom programu miroljubive koegzistencije i spremnosti na razgovor sa onima koje njegov predhodnik nije hteo ni da vidi. Barak Obama je, međutim, sad suočen sa krizom koja se reprizira u sve izraženijoj formi – ali koja od njega traži nešto novo u odnosu na dosad uobičajene poteze.

Bil Klinton je svojevremeno pokušavao lepim – slao je Medlin Olbrajt na pregovore, kao i tovare svakovrsne pomoći Pjongjangu – ali nije išlo. Džordž Buš je promenio taktiku: krenuo je „đonom“, svrstao je Severnu Koreju u „osovinu zla“, a zatim je, u drugom mandatu, potpuno promenio ploču – ali sa istim rezultatom.

Sad je red došao na testiranje Obame u situaciji koja se, međutim, razlikuje od svih pređašnjih. Prema dramatičnim upozorenjima ovdašnjih eksperata, eksperimenti proteklih dana pokazali su da Severna Koreja raspolaže ne samo nuklearnim bojevim glavama znatno jačim od onoga zašta se dosad znalo, već i raketama koje mogu da ih dobace do Seula i Tokija. A, da se i ne pominje sve ostalo iz tog arsenala zašta, kako se tvrdi, pokazuju interes pojedini „otpadnički režimi“ i ostale mušterije tog tipa u svetu.

Savet bezbednosti UN angažovan je od utorka u danonoćnim konsultacijama oko ove najnovije krize. Ali, iz Njujorka zasad nema nagoveštaja o spremnosti Kine i Rusije da prihvate rezoluciju Japana i SAD o neodložnoj primeni ranije već usvojenih globalnih sankcija protiv Pjongjanga (kontrola brodova sa eventualnim zabranjenim nuklearnim tovarom i blokada svih stranih bankovnih računa preko kojih ide međunarodna trgovina sa Severnom Korejom).

Predstavnik američke administracije saopštio je da je od Moskve zatraženo razjašnjenje tog stava, uz izražavanje očekivanja da će Rusija „shvatiti potrebu da se Severnoj Koreji pošalje snažna poruka koja će učiniti da razumeju da će uslediti konsekvence za njihove neprihvatljive akcije“.

Iz Moskve, a pogotovu iz Pekinga, još nema nagoveštaja odgovora koji traži Vašington. U međuvremenu, na Obamu se pojačava pritisak da „lupi pesnicom o sto i jednom za svagda sredi račune sa Kim Džong Ilom“. Vašingtonski Tajms, Foks TV i ostali barjaktari republikanske desnice nisu više jedini koji se oglašavaju sa inicijativom da se, umesto sile argumenata, prema Severnoj Koreji počne da primenjuje „argument sile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari