U svom govoru o stanju nacije, američki predsednik Barak Obama objaviće danas donošenje predsedničkog dekreta kojim će se zakonska minimalna bruto plata u firmama koje posluju sa državom povećati sa sadašnjih 7,25 dolara za sat na 10,10 dolara.


Ovo povećanje biće uslov za sklapanje budućih ugovora između države i firmi. Ovoj vesti su naročitu pažnju posvetili mediji u Nemačkoj, gde je predviđeno da se od 2015. uvede obavezna opšta zakonska minimalna plata od 8,50 evra na sat bruto, sa dopuštenim izuzecima do kraja 2015. Dogovor i dalje izaziva ogromne diskusije. Konzervativno krilo nemačke politike ne odustaje od napora da dogovor izbuši novim izuzecima sem onih koji trajno važe za zaposlene na malim poslovima, studente ili penzionere. U EU 21 zemlja ima obavezujuću opštu zakonsku minimalnu platu. Najveću minimalnu platu na svetu imala je početkom 2013. Australija i ona je (preračunato) iznosila 12,86 evra na sat. U EU je najveću minimalnu platu imao Luksemburg od 10,83 evra.

Odlučivši se za dekret, Obama je izbegao Kongres u kome njegovi dosadašnji napori da progura povećanje opšte minimalne plate nisu nailazili na odobravanje republikanaca. Američki predsednik će, najavljuje se, i inače najveći deo svog izveštaja o stanju nacije posvetiti narastajućim razlikama između bogatih i siromašnih i podsticajima za razvoj srednje klase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari