Američki predsednik Barak Obama obećao je garancije u vrednosti od 8,3 milijardi dolara za kredit za izgradnju prvih nuklearnih reaktora u proteklih gotovo trideset godina. Lider SAD obećao je garancije od 8,3 milijardi dolara za kredit kompaniji koja će napraviti dva reaktora. Obama, koji je posetio centar za poslovnu obuku u Merilendu, rekao je da će garancije za kredit za energetski džin Južna kompanija pomoći da se pokrene prvi talas konstrukcija novih reaktora, kao i da se unapredi njegova energetska i klimatska agenda.

„Iako u proteklih gotovo trideset godina nismo gradili nove nuklearne elektrane, nuklearna energija i dalje je naš najveći izvor goriva koji ne proizvodi štetne gasove. Da bismo zadovoljili naše potrebe za energijom i sprečili najgore posledice klimatskih promena, moraćemo da uvećamo zalihe nuklearne energije.“

Zvaničnici Bele kuće su rekli da će novi reaktori biti u funkciji do 2016. ili 2017. U okviru same izgradnje biće otvoreno 3.500 radnih mesta, dok bi u samoj elektrani bilo zaposleno 800 operativaca. Garancije za kredit koje su juče obećane prva je suma novca iskorišćena iz fonda od 18,5 milijardi dolara koji je odobrio Kongres 2005. Stiven Ču, ministar energetike SAD, rekao je da su ovi zajmovi „prvi od pet, šest ili više“ namenjenih za izgradnju nuklearnih reaktora. „U planu imamo veliki broj projekata“, rekao je Ču, ali nije precizirao kada će biti sprovedeni u delo.

Zahvaljujući garancijama za kredit vlada SAD će biti u obavezi da izmiri dugovanja Južne kompanije, ukoliko ona ne bude bila u mogućnosti da to učini. Garancijama je pokriveno oko 70 odsto troškova u vrednosti od ukupno 8,8 milijardi dolara za izgradnju dva nova reaktora u elektrani Vogtl na istoku Atlante. Obama je takođe tražio od Kongresa u okviru svog zahteva u vezi sa budžetom da se utrostruče garancije za kredit za nuklearnu industriju sa trenutnih 18,5 milijardi dolara na 54 milijardi dolara.

Ova Obamina obećanja u vezi sa nuklearnom industrijom smatraju se delom strategije za zadobijanje podrške republikanaca za predlog zakona o klimatskim i energetskim pitanjima, koji još nije usvojio Senat. Jedan broj senatora iz redova republikanaca zahtevali su od Obame finansijsku pomoć za izgradnju 100 novih nuklearnih elektrana tokom sledećih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari