Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisaće 8. aprila u zamku Hradačani u Pragu novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, tzv. „novi START.“

Novi START, čiji zvaničan naziv glasi Sporazum SAD i Rusije o daljem smanjenju i ograničenju stateškog naoružanja zameniće START 1 koji je istekao 4. decembra 2009, a njegovim stupanjem na snagu prestaće da važi i Sporazum o smanjenju strateških nuklearnih potencijala od 24. maja 2002.

Reč je o dokumentu od 15 stranica uz obiman prateći protokol kojim će biti omogućeno smanjenje nuklearnog arsenala dve zemlje za oko trećinu, znatno smanjenje broja projektila i lansera i uspostavljanje efikasnih mehanizama kontrole uz zadržavanje fleksibilnosti kadaje reč o unapređenju nacionalne bezbednosti i zaštiti saveznika.

Potpisivanju su prethodili gotovo jednogodišnji pregovori koje su Medvedev i Obama dogovorili prilikom njihovog prvog susreta u Londonu 1. aprila 2009.

Rad na tekstu novog sporazuma trajao je odjula 2009. i obuhvatio 10 rundi pregovora u Ženevi, a nacrtom su, prema dosadašnjim saopštenjima,zadovoljne obe strane.

– Ovo je najobuhvatniji sporazum o kontroli naoružanja za gotovo dve decenije – izjavio je Obama u Vašingtonu posle telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom 26. marta kada su dvojica predsednika definitivno dogovorila i najavila potpisivanje sporazuma u Pragu.

Američki predsednik je smanjenje pretnje od nuklearnog naoružanjai „resetovanje“ odnosa sa Rusijom postavio kao jedan od prioriteta svoje administracije a pregovori o novomSTART-u bili su, kako je sam istakao, suštinski deo tih napora.

Za rusku stranu posebno je važno da novi sporazum odražava interese obe strane. To su u svojim izjavama istakli i ruski predsednik Dmitrij Medvedev i šef diplomatije Sergej Lavrov.

Sporazum o ograničenju strateškog naoružanja „odražavaravnotežu interesa obe strane“, rekao je Medvedev posle telefonskog razgovora sa Obamom dok je Lavrov ocenio da je to „prvi dokument te vrste koji je apsolutno ravnopravan, kako po duhu, tako i po slovu“.

Paritet Rusije i SAD osiguran u svim njegovim komponentama, rekao je šef ruske diplomatije, napominjući da je prethodni sporazum“po mnogim elementima bio jednostran“ i „imao diskriminacioni karakter“ u odnosu na Rusiju, prenele su agencije.

Rok važenja novog sporazuma biće 10 godina, ukoliko do isteka ne bude zamenjen naknadnim sporazumom.

Prema novom START-u, SAD i Rusija će imati, svaka ponaosob najviše 1.550 instaliranih bojevih punjenja, do 800 lansera interkontinentalnih balističkih raketa i lansera u podmornicama. Svaka strana će pri tom imati pravo da samostalno određuje sastav i strukturu svog strateškog ofanzivnog naoružanja.

Oba predsednika smatraju da će glavni zadatak posle potpisivanja sporazuma biti njegova ratifikacija, a i u Vašingtonu i u Moskvi se izražava nada da će novi sporazum biti u ruskoj Dumi i američkom Kongresu do kraja aprila.

Uoči posete predsednika SAD i Rusije, mere bezbednosti u Pragu su pojačane, a policija je apelovala na građane da 8. aprila, u vreme rusko-američkog samita, ne idu u centar grada svojim automobilima.

Mediji osim toga javljaju da će se američki predsednik na marginama ceremonije potpisivanja sporazuma sastati sa liderima bivših komunističkih država a sada članica Evropske unije i Hrvatske.

Analitičari pretpostavljaju da je povod ovog sastanka želja američke administracijeda te zemlje umiri povodom novog dogovora sa Rusijom i da im objasni da odustajanje od antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj ne znači njihovo ponovno prepuštanje sferi uticaja Rusije.

Obama će posle potpisivanja novog START-a u Pragu, iduće nedelje u Vašingtonu ugostiti svetske lidere na samitu posvećenom nuklearnoj bezbednosti.

Inače, američka administracija je neposredno uoči susreta u Pragu juče u Vašingtonu objavila novu američku nuklernu strategiju, koja ističe značaj međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklarnog naoružanja i znatno sužava uslove pod kojima SAD mogu da upotrebe nuklerano oružje čak i u slučaju samoodbrane.

Češki predsednik Vaclav Klaus, domaćin rusko-američkog samita u Pragu, ocenio je da „novi START“ koji će potpisati predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev nije revolucija u razoružanju, ali će nakon njega uslediti dalji krupni koraci.

– Sporazum je veoma potreban korak na putu ka daljem smanjenju nuklearnog arsenala. Taj sporazum nije revolucija u razoružanju ali ima smisao kao signal. Ima nagoveštaja da će posle njega uslediti novi odvažniji koraci u istom pravcu – napisao je Klaus u članku za češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

On je naglasio da je to što se sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja potpisuje baš u Pragu velika čast i kritikovao je one kojima se ne sviđa t što Češka tako može da izgleda kao nekakav most između Istoka i Zapada, kada ona samu sebe definiše kao Zapad.

– U okviru NATO-a mi smo saveznici jedne od strana koja potpisuje sporazum, SAD, a istovremeno imamo vrlo razuman interes da održavamo dobre odnose sa Rusijom – napisao je češki predsednik.

Klaus je zaključio da nema na svetu zemlje ili grada za koje ne bi bila čast da budu domaćini takvog samita. Medvedev večeras stiže u Prag nakon posete Bratislavi, a Obama će mu se pridružiti sutra ujutru. Pre nego što u podne u Španskoj sali zamka Hradčani potpišu sporazum i obrate se novinarima, dvojica predsednika će odvojeno razgovarati, a prema nezvaničnim najavama, jedna od glavnih tema trebalo bi da bude Iran.

Američki analitičar Endru Kučins veruje da će Obama iskoristiti taj sastanak da se s Medvedevom dogovori o sankcijama protiv Irana pre nego što počne da o tome pregovara s Kinom, prenela je danas češka agencija ČTK. Obama će, prema proceni tog analitičara, pokušati da ubedi Medvedeva da podrži oštrije sankcije prema Iranu zbog nuklearnog programa budući da ih Kina više ne odbija, tako da imaju veće šanse na uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari