Predsednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu saglasili su se, tokom susreta u Beloj kući, da je vreme za brzu obnovu direktnih izraelsko-palestinskih pregovora. Pozirajući fotoreporterima u društvu izraelskog kolege, Obama je izrazio nadu da će pregovori početi i pre nego što u septembru istekne izraelski moratorijum na izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali.

Ton samita u Vašingtonu pokazao je da je Obama odustao od „taktike“ javnih sukoba sa Izraelom, navode dopisnici iz SAD. Susret je pažljivo organizovan do najsitnijih detalja ne bi li se prikazalo da je američko-izraelski savez i dalje jak, što je od ključnog značaja za predsednika i demokrate uoči novembarskih izbora za Kongres. Kao još jedan gest dobre volje prema Izraelcima, jeste to što je Obama, diplomatskim jezikom, naglasio da nema promene u američkoj politici prema izraelskom nuklearnom arsenalu, koji je nepoznanica za svetsku javnost, uprkos nedavnim suprotnim nagoveštajima.

Sve ovo ukazuje da je atmosfera bila potpuno drugačiji od Netanjahuove martovske posete Vašingtonu kada je Obama odbio i da se fotografiše sa izraelskim premijerom.

Jučerašnji susret u četvoro oči trajao je sat i 19 minuta nakon čega je usledio radni ručak kojem su prisustvovale visoke ličnosti administracije među kojima i potpredsednik Džozef Bajden, državna sekretarka Hilari Klinton, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons, specijalni savetnik Denis Ros i ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs. Na kraju razgovora, Netanjahu je rekao Obami da je vreme za uzvratnu posetu te pozvao predsednika SAD i prvu damu da posete Izrael. „Spreman sam“, uzvratio je Obama.

Dejvid Makovski, naučnik iz vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, smatra da Obama i Netanjahu pre svega moraju da uspostave lično poverenje u svojim odnosima. „Ovi ljudi ne moraju voleti jedan drugoga, ali moraju sarađivati“. Makovski dalje dodaje da ispoljeni „topliji“ pristup Obame prema Izraelu ne znači da će rezultirati napretkom u mirovnom procesu na Bliskom istoku. Tome u prilog ide činjenica da se izraelski premijer nije jasno izjasnio da li će produžiti moratorijum na izgradnju naselja, što je zahtev ne samo Obame nego i palestinskih lidera koji ističu da bez toga nema ni nastavka pregovora. „Palestinci najpre žele uveravanja da će pregovori dovesti do nezavisne države. Ne možemo ponovo ući u proces koji nas nikuda neće odvesti“, kaže Maen Rašid Areikat, palestinski predstavnik u Vašingtonu.

Netanjahu je, s druge strane, pod jakim pritiskom članova svoje desničarske koalicije da ne produži taj moratorijum. „Veoma je teško očekivati da će doći do produženja moratorijuma“, smatra Ori Nir, portparol jevrejske organizacije Amerikanci za mir koja favorizuje izraelsko-palestinski mir. Grupa je uputila peticiju Beloj kući sa oko 16.000 potpisa za zahtevom Obami da apeluje na Izrael da produži moratorijum.

Jedan susret u Ovalnoj kancelariji sasvim sigurno neće rešiti duboke političke razlike između dve strane koje traju više od godinu i po dana, smatraju stručnjaci. Dvojica lidera moraju mnogo više da se angažuju u narednim mesecima. Pojedini analitičari ukazuju da je susret potvrdio ono što je Aron Dejvid Miler, dugogodišnji bliskoistočni mirovni pregovarač nazvao „lažni mir“ u odnosima. Miler predviđa dalje naprsline u odnosima, kao rezultat „fundamentalnog jaza u očekivanjima“, budući da Obama očekuje mnogo više od mirovnih pregovora nego što je Netanjahu u stanju da pruži.

Bar za sada Netanjahu je dobio, ako ne crveni tepih, onda bar srdačnost koju SAD pružaju prijateljskim svetskim liderima. Izraelska zastava bila je podignuta iznad Bler hausa, zvanične rezidencije za goste u Beloj kući, što je tu odseo Netanjahu, za razliku od martovske posete kada je bio smešten u hotelu Mayflower.

Telohranitelj ostao bez četiri pištolja

Jerusalim – Iz kofera jednog telohranitelja u pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom posete SAD nestala su četiri pištolja, saopštili su zvaničnici izraelske službe za domaću bezbednost – Šin Bet. Oni su naveli da je prtljag telohranitelja prijavljen za let iz Vašingtona za Njujork, ali je završio u Los Anđelesu bez četiri pištolja tipa „glok“ od devet milimetara. Portparol Šin Beta rekao je da nije jasno da li su pištolji nestali pre nego što je prtljag utovaren na pogrešan let, ili posle. Izraelski i američki zvaničnici ispituju incident. Beta

Hladna reakcija Abasa

Ramala – Lider palestinske uprave Mahmud Abas hladno je reagovao na pozive za obnovu direktnih mirovnih pregovora sa Izraelom, koje su dogovorili američki lider Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Abasov portparol Abu Rudeina izjavio je da „predsednik palestinske uprave insistira da je najpre neophodno načiniti napredak u indirektnim pregovorima povodom brojnih pitanja pre nego što se uđe u direktne pregovore“. On je dodao da palestinsko rukovodstvo još čeka odgovor o granici i bezbednosti na osnovu čega će znati da li da ulazi u direktne pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari